Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Teknik 9 september

    Här odlas kryddorna inomhus och på höjden

    Brittatorp

    Ellinor Helgesson har byggt om en gammal ladugård till hydroponisk odling av örter och kryddor.

    – Via min telefon kan jag alltid hålla koll på till exempel luftfuktighet och ljusförhållanden härinne, berättar hon.

     Ellinor Helgessons specialdesignade växthus ska hålla samma klimat året runt.
    Ellinor Helgessons specialdesignade växthus ska hålla samma klimat året runt. FOTO: Fredrik Loberg

    På en idylliskt belägen höjd utanför Brittatorp norr om Växjö ligger gården Björkekull. Här har Ellinor Helgesson vuxit upp, och hit har hon flyttat tillbaka med sin man och deras tre små barn.

    – Tidigare hade jag ett butiksjobb i Växjö.

    – Jag har alltid varit intresserad av odling och letade efter en året runt-sysselsättning nära Björkekull.

    Via internet hittade Ellinor Helgesson det hon sökte; hydroponisk odling. Hon fastnade för den amerikanska varianten zip grow, som hon är en av de första i Europa att använda. Med hjälp av lokala hantverkare byggde Ellinor Helgesson om en gammal ladugård i Björkekull till ett specialdesignat växthus. I februari förra året var det klart.

    Automatiserad bevattning

    Inuti ihåliga plasttorn, på en kapillärduk, fäster hon rader med sticklingar av kryddor och örter. Sedan placerar hon de 2,70 meter höga tornen på höjden, intill varandra, i växhuset. Noggrant utprovad näringslösning droppar från toppen av varje torn, via kapillärduken, i lagom dos ner till varje växt. Bevattningssystemet är automatiserat och i drift dygnet runt. I nuläget går det åt cirka hundra liter vatten per dag, vilket är mindre än vad som krävs vid lika stora odlingar i krukor.

    – Processen att hitta de rätta produkterna har varit lång. Jag har testat 25 olika sorters basilika. Tre av dem har fungerat bra, säger Ellinor Helgesson.

     Det får inte vara för långt eller kort mellan växterna, förklarar Ellinor Helgesson.
    Det får inte vara för långt eller kort mellan växterna, förklarar Ellinor Helgesson. FOTO: Fredrik Loberg

    Dag som natt lyser ett bredspektrumljus från ledlampor i växthuset, för att ge växterna bra förhållanden.

    – Det behövs ingen annan värmekälla, inte på vintern heller.

    – Jag har inte på ljuset när jag jobbar här inne, för det är ganska starkt.

    Mitt i rummet har Ellinor Helgesson placerat en sensor, som känner av inomhusklimatet.

    – Systemet är uppbyggt så att jag får mejl två gånger om dagen, med upplysningar om förhållandena här, säger hon.

    – Tekniken är avancerad, men användarvänlig. Man får bra koll på hur örterna mår. Samtidigt är det mycket manuellt jobb med plantering och skörd.

    Koriander och mynta

    Ellinor Helgesson köper in fröer från svenska företag. Hon odlar bland annat koriander, mynta, kryddtagetes, anis, vattenkrasse, ätbara penséer, timjan och basilika.

    – Jag har hittat rätt sortiment. Det har blivit mer och mer att packa och sortera, och efterfrågan har inte gått ner på sommaren som jag trodde.

    – Det är ett intensivt system. Helst ska man både plantera och skörda samma dag. Inom kort ska jag anställa en person vid arbetstoppar, säger hon.

     Matteus Sonninger Denny hämtar gröna produkter varannan dag hos Ellinor Helgesson.
    Matteus Sonninger Denny hämtar gröna produkter varannan dag hos Ellinor Helgesson. FOTO: Fredrik Loberg

    Flera gånger i veckan hämtar ett lokalt grossistföretag leveranser av färdiga örter och kryddor i Björkekull. Varorna transporteras till herrgårdar, kök, lanthandlare och restauranger i och omkring Växjö.

    – Jag producerar gärna skräddarsytt för varje kund. Många uppskattar tillgången till lokalodlat året runt, och att det är hundra procent växt utan jord i leveransen.

    Vill öka leveransen

    Tack vare investeringsstöd från EU kunde hon förvandla den gamla ladugården till ett teknologiskt växthus. Nästa steg blir att bygga en utlastningsplats och investera i en packmaskin, berättar Ellinor Helgesson.

    – På sikt är målet att öka leveransen från tio till 40 kilo i veckan. Men jag tar små steg och tänker fortsätta att bara sälja lokalt.

     I Björkekull produceras bland annat koriander.
    I Björkekull produceras bland annat koriander. FOTO: Fredrik Loberg

    Björkekulls Prima Primörer

    Bolagsform: Aktiebolag

    Ägare: Ellinor Helgesson

    Verksamhet: Året runt-odling av kryddor och örter

    Metod: Hydroponisk odling, inomhus, utan solljus eller jord

    Relaterade artiklar

    Till toppen