Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 oktober 2018

  Delburen tegplog plöjde jämnare

  FYLLINGARUM

  De delburna tegplogarna parkerades bakom uthusen när växelplogarna tog över. Men nu kommer de fram igen när hobbyplöjarna vill använda dem. ATL fick vara med när två entusiaster provade att plöja med en Överumsplog.

   Johnny Bergström plöjer med en treskärig delburen tegplog. De flesta treskäriga plogar brukar vara burna men den delburna har sina fördelar.
  Johnny Bergström plöjer med en treskärig delburen tegplog. De flesta treskäriga plogar brukar vara burna men den delburna har sina fördelar. FOTO: Niklas Larsson

  När jag kommer fram till Fyllingarum i Östergötland står kompisarna Johnny Bergström och Alexander Willén runt en delburen tegplog. Johnny växte upp på gården Klinten och till den hör 15 hektar mark. På marken odlas vall just nu så dagens plöjning får ske på grannens mark. Till vardags jobbar Johnny på en mjölkgård och Alexander kör skogsmaskin. De har ägnat en ledig lördag åt att ställa in plogen som används i hobbysyfte.

  Plogen köpte Johnny på en auktion för 10 000 kronor. Den är tillverkad av Överum och är från 1980-talet. Till plogen är en John Deere 3640 kopplad och även den tillverkad på 1980-talet.

   En delburen plog går jämnare, menar Johnny Bergström. Det som är en liten nackdel är att vändtegen måste bli större och det blir lite svårare att plöja runt hinder på åkern.
  En delburen plog går jämnare, menar Johnny Bergström. Det som är en liten nackdel är att vändtegen måste bli större och det blir lite svårare att plöja runt hinder på åkern. FOTO: Niklas Larsson

  Eftersom växelplogen har tagit över som plogsystem i det moderna lantbruket sedan länge har tegplogarna hamnat i nostalgifacket. Vissa delburna plogar i fint skick kan kosta upp emot 50 000 kronor på en auktion. Hobbyplöjning är ett stort intresse och många har även en samling broschyrer och instruktionsböcker. Det finns plöjträffar dit det kommer ett femtiotal traktorer som plöjer på samma mark.

  Ovanlig med treskärig

  Johnny Bergströms delburna tegplog är treskärig, vilket kanske inte är så vanligt, de flesta treskäriga tegplogar brukar ju vara burna. Dessutom har den ett hydrauliskt och helautomatiskt utlösningssystem. De två andra system som erbjöds var mekaniska, antingen halvautomatiska eller helautomatiska.

   Alla plogkroppar ska plöja lika djupt. Plogens bakre del justeras med inställningsgaffeln.
  Alla plogkroppar ska plöja lika djupt. Plogens bakre del justeras med inställningsgaffeln. FOTO: Niklas Larsson

  Varje plogkropp på Johnny Bergströms plog har en utlösningskolv, kopplad till en gas/olje-ackumulator. Ackumulatorn innehåller en gummiblåsa som innehåller kvävgas. Från traktorns hydrauloljeuttag trycksätter man plogens utlösningssystem. Arbetstrycket i systemet läser man av på en manometer. Vid plöjning fungerar gummiblåsan som ett fjäderelement som gör att plogkropparna får helautomatiska och individuella egenskaper. Vid styva jordar ska systemet ställas in med ett högra arbetstryck så att systemet bara löser ut vid påkörning av hinder och inte för jordmotstånd.

  Inställningsgaffel

  I plogens instruktionsbok beskrivs ett antal grundinställningar som ska göras innan plöjningen kan börja. Bland annat ska plogens djupgående justeras så att alla plogkroppar plöjer lika djupt.

  På Johnnys delburna plog innebär det att plogens bakre del kan justeras med en inställningsgaffel på hydraulcylindern på plogens hjul. För den främre delen av plogen gäller det att ställa in traktorns dragstänger så att plogramen blir parallell med marken. Instruktionsboken rekommenderar också föraren att köra traktorn med läges- eller blandreglering för att få jämnast möjliga plöjdjup i olika jordarter.

  Jämnare resultat

  Den första plogkroppen på Johnnys plog kan ställas in med en dubbelverkande hydraulcylinder, de andra skärens tiltbredd justeras mekaniskt. För bästa möjliga dragförmåga kan föraren ställa in bäraxelns höjdläge. Ett högre bäraxelläge ger mer vikt på traktorns bakhjul och det ger i sin tur en bättre dragförmåga. Då finns det en risk att vikten på framaxeln minskar för mycket. Frontvikter kan behövas. På de mindre plogarna, tre- och fyrskäriga, finns också en risk att djupet inte kan hållas på de bakre plogkropparna vid extremt torra och hårda markförhållanden.

   Till plogtypen fanns tre olika utlösningssystem. Mekaniska, eller som på denna, hydrauliskt.
  Till plogtypen fanns tre olika utlösningssystem. Mekaniska, eller som på denna, hydrauliskt. FOTO: Niklas Larsson

  Efter att ha pratat inställningar kör vi igång med plöjandet. Vi kan konstatera att det flyter på ganska bra. Vad är då fördelen med en delburen plog i den här storleken?

  – Det blir finare plöjt med en delburen, den går jämnare. Nackdelen är att vändtegen blir större, säger Johnny Bergström.

   Bäraxelfästet har tre olika inställningsmöjligheter i höjdled. Detta för att få maximal dragförmåga hos traktorn.
  Bäraxelfästet har tre olika inställningsmöjligheter i höjdled. Detta för att få maximal dragförmåga hos traktorn. FOTO: Niklas Larsson

  Plogfakta

  En plog är ett jordbruksredskap som används för en första kultivering av jord inför plantering av växter eller frösådd. Plogens tillkomst innebar möjlighet att luckra matjorden, att mylla ner skörderester och gödsel, att effektivt bekämpa ogräs och att ge förutsättningar för en bra såbädd. Dessa fyra komponenter anses tillsammans vara de viktigaste för en hög avkastning på den sådda grödan.

  Källa: Wikipedia

   Med manometern kan man undersöka vilket gastryck ackumulatorn innehåller.
  Med manometern kan man undersöka vilket gastryck ackumulatorn innehåller. FOTO: Niklas Larsson
   Dragaren framför plogen är en John Deere 3640 från 1980-talet. Den passar in i plogens tidsepok även om traktorn är storleken större än plogen.
  Dragaren framför plogen är en John Deere 3640 från 1980-talet. Den passar in i plogens tidsepok även om traktorn är storleken större än plogen. FOTO: Niklas Larsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen