Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 19 september 2020

  Här kommer skogens dinosaurier

  Dalskog.

  De revolutionerade slutavverkningarna för 40 år sedan – men regerade bara i tio år. Välkommen upp på Helgum Logma och ÖSA 670!

   Det är parad på Skogens veteraners stora träff i Dalskog i Dalsland och här dansar engreppsskördarnas förfäder fram och trollbinder publiken. Det är Helgum Logma och ÖSA 670.
  Det är parad på Skogens veteraners stora träff i Dalskog i Dalsland och här dansar engreppsskördarnas förfäder fram och trollbinder publiken. Det är Helgum Logma och ÖSA 670. FOTO: Kenneth Fransson

  Årets höjdpunkt för alla intresserade av gamla skogsmaskiner brukar vara Skogens veteraner – dagen då skogsmaskiner i alla storlekar och åldrar får visa vad de går för i Dalskog i Dalsland. Träffen ordnas vartannat år och denna rapport är från då det senast begav sig, hösten 2019.

  Vädret är kanon och skogsmaskinerna värmer upp redan tidigt på morgonen. När de stora Volvo- och Scaniamotorerna först hoppar i gång hostar de lite men är snart redo för showen. Över 80 skogsmaskiner ska visa upp sig.

  Paraden är en av dagens höjdpunkter och då får man se dem alla köra förbi. Publiken tystnar när två gigantiska dinosaurier närmar sig. Först kommer en Helgum Logma och vid spakarna sitter Björn Johansson från Stenungsund. Den här kvistaren/kaparen är byggd på ett ÖSA-chassi.

   Den stora fällare/läggaren ÖSA 670 är en fantastisk maskin som regerade i skogen under 5–10 år.
  Den stora fällare/läggaren ÖSA 670 är en fantastisk maskin som regerade i skogen under 5–10 år. FOTO: Kenneth Fransson

  Förarna spexar

  Framför publiken får Björn Johansson den stora maskinen att dansa. Med hjälp av hydraulik kan chassit luta åt olika håll. Normalt har den här maskinen automatisk så kallad nivellering som gör att hytten och chassit alltid är vågräta. Nu spexar föraren och styr den manuellt, till publikens stora glädje.

  Bakom Björn Johansson kommer brorsan Rasmus med en ÖSA 670, en fällare/läggare som är uppbyggd med samma nivellering. Rasmus -Johansson är inte sämre än brorsan utan spexar också framför publiken. De här båda maskinerna jobbade i lag på sin tid. Först kom ÖSA 670 och kapade och la ned träden, bakom kom Helgum Logman och tog de fällda träden, kvistade och kapade. Sedan var det bara för skotaren att komma och köra ut virket.

  Det här var en revolution i slutavverkningarna i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. De här maskinerna härskade i tio år innan de så kallade engreppsskördarna slog igenom. Då blev Helgum Logman och ÖSA 670:an historia över en natt.

  Nu ska det 40-åriga radarparet visa publiken i Dalskog hur det såg ut en gång i tiden. Det här är familjen Johanssons show!

   Helgum Logman tar de fällda träden och kvistar och kapar.
  Helgum Logman tar de fällda träden och kvistar och kapar. FOTO: Kenneth Fransson

  Kvistar och kapar snyggt

  Den stora ÖSA 670:an ger sig på träden och Rasmus Johansson skickar elegant ut den stora kranen med fällhuvudet. Motorsågen börjar jobba och han lägger ned trädet så att brorsan kan nå det. Björn Johansson skickar ut bommen på Helgum Logman, griper stammen direkt och kvistar och kapar upp den snyggt.

  – Jag och grabbarna tycker det är roligt att bevara de här speciella maskinerna. Det är en epok i skogsmaskinshistorien som dagens unga riskerar att inte ha en aning om, säger Christer Johansson glatt medan han övervakar showen.

  ATL TV: Fällare-läggaren ett monster i skogen – se filmklipp från en visning i Alfta här!

  Fantastisk maskin

  Nu har Rasmus Johansson fått upp flytet och träden faller på löpande band. Motorn som morrar så förtroendeingivande i ÖSA 670:an är en sexcylindrig Scania D8. Fällaren/läggaren har familjen Johansson bara ägt i ett par år och den köptes från Norge.

  – Det är en fantastisk maskin att ta sig fram i terrängen med. Den står stadigt på marken och den är lätt att köra men man får inte vara höjdrädd, säger Christer Johansson och skrattar.

  Helgum Logman köpte han redan 1996 av Bror Bäck i Ed i Dalsland.

  – Den har alltså gått här i området sedan den var ny 1983. Den tillverkades av Grangärde Maskin AB. Företaget köpte upp begagnade ÖSA 270-chassin och byggde på med Logmas bomprocessor och det lär bara ha byggts 29 exemplar. Vår maskin har nummer 16.

   Familjen Johansson i Stenungsund har ett fantastiskt intresse för gamla stora skogsmaskiner.
  Familjen Johansson i Stenungsund har ett fantastiskt intresse för gamla stora skogsmaskiner. FOTO: Kenneth Fransson

  Vid köpet på 1990-talet använde Christer Johansson Helgum Logman i skarpt läge för kvistning/kapning.

  – Många undrade hur jag kunde använda den gamla maskinen men den är överlägsen på att ta sig fram i dålig terräng och den är kraftigare byggd än många engreppsskördare, säger han bestämt.

  Björn Johansson, som spakar Helgum Logman, ser ut att stortrivas. Det är knappt han hinner hoppa ner från maskinen.

  – Det är hoppigt, skakigt och det bråtar när man kör men det är fantastiskt roligt. I dag är maskinen bara lek men visst blir det lite ved där hemma så klart, säger han.

  Som original ligger det en sexcylindrig Scania D8 i den här maskinen men inte nu längre.

  – Nej, grabbarna kunde inte låta bli att montera på en turbo så nu kan man säga att det är en DS8, förklarar Christer Johansson.

  Den här artikeln har tidigare publicerats i Traktor Power.

  Skördarnas farfar

  ÖSA 670 fällare/läggare

  Tillverkare: ÖSA, Alfta.

  Motor: Sexcylindrig Scania D8.

  Motoreffekt: 163 hästkrafter.

  Växellåda: Hydrostatisk med hög- och lågväxel.

  Däck framaxel: 23,5-25.

  Däck boggi: 17,5-25.

  Styrning: Hydraulisk midjestyrning.

  Kran: ÖSA 7,5 meter.

  Fälldon: Kedjesåg max 0,56 meter

  diameter.

  Hjulbas: 4,80 meter.

  Transportlängd: 9,30 meter.

  Bredd: 2,9 meter.

  Höjd: 4,17 meter.

  Frigångshöjd: 780 millimeter.

  Vikt: 22,2 ton.

  Träff med skogsveteraner

  Ort: Bygdegården i byn Källhult i Dalskogs församling, Melleruds kommun, Dalsland.

  Mål: Att ordna en skogsdag med maskiner för skogsbruk i drift, minimiålder 30 år.

  Premiär: 21 September 2013 och sedan vartannat år i september månad.

  Nästa skogsträff: Planerad till 2021.

  Webbplats: www.skogensveteraner.se

  ATL TV: Se ett inslag från en tidigare träff med Skogens Veteraner här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen