Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 november 2018

  Här är Samsons nyheter som ska underlätta gödselhanteringen

  Inför årets Agromek släpper Samson Agro flera produktnyheter som ska underlätta gödselhanteringen, bland annat ett system för automatisk höjdreglering och en ny innovativ bom med reglerbar arbetsbredd.

   Automatisk höjdreglering av bommen är en av Samsons produktnyheter inför Agromekmässan i Danmark. Systemet har belönats med två stjärnor.
  Automatisk höjdreglering av bommen är en av Samsons produktnyheter inför Agromekmässan i Danmark. Systemet har belönats med två stjärnor. FOTO: Flemming Nielsen/Story2Media

  Flera av företagets produktnyheter har belönats med stjärnor av Agromeks mässjury, bland annat det automatiska höjdregleringssystemet till SHB4-bommen. Tack vare sensorer i varje bomände kan ekipaget lägga ut gödseln med ännu större precision, och eftersom slangarna alltid rör vid marken läggs slammet ut i samla band, vilket ska minska ammoniakförångningen där terrängen är ojämn.

  Tanken är att det automatiska systemet ska effektivisera gödselhanteringen, och avlasta maskinföraren som därmed slipper reglera bommen manuellt. Sensorernas data skickas sedan till systemet Slurrymaster 8 000, som styr och reglerar höjden på bommen, men om behovet uppstår finns det även möjlighet att slå av och på funktionen manuellt.

   Närbild på höjdregleringssensorn.
  Närbild på höjdregleringssensorn. FOTO: Flemming Nielsen/Story2Media

  Ny frontfyllare

  Företaget får också en utmärkelse för sin nya FAP (Front Arm Pump), som är ett så kallat frontfyllningssystem för traktorer som har en påkopplad gödselvagn. Rätt använt ska systemkombinationen, enligt Samson, kunna bidra till mindre markpackning och högre skördar. Pumpen stoppas sedan automatiskt när vagnen är full.

  FAP-systemet kan enkelt monteras och demonteras av en person helt utan hjälp av andra lyftanordningar, och står sedan säkert och stabilt när det väl är avmonterat från traktorn.

   Samson har även utvecklat ett nytt frontpåfyllningssystem som kopplas på traktorn för den som vill tanka gödsel från en tankbil, container eller liknande.
  Samson har även utvecklat ett nytt frontpåfyllningssystem som kopplas på traktorn för den som vill tanka gödsel från en tankbil, container eller liknande. FOTO: Flemming Nielsen/Story2Media

  Ny 30-metersbom

  Inför Agromek flaggar Samson även för att företaget håller på att utveckla en 30-metersbom, som är byggd för att öka flexibiliteten. Till skillnad från den reguljära 36-metersbommen SHB4 kommer vingarna på den nya SHB4 30-bommen att kunna vinklas för att därmed justera arbetsbredden till 27 eller 28 meter. Den nya 30-metersbommen kan också köras med 18, 24 och 30 meters arbetsbredd.

  Inför den kommande säsongen kommer den nya bommen att produceras i en begränsad upplaga, men därefter räknar företaget med att öka produktionen allt eftersom. Produktnyheten har liksom det automatiska höjdregleringssystemet belönats med två stjärnor inför årets Agromekmässa som äger rum den 27-30 november.

   Den nya 30-meters bommen kan vinklas i olika steg för att på så sätt förkorta arbetsbredden.
  Den nya 30-meters bommen kan vinklas i olika steg för att på så sätt förkorta arbetsbredden. FOTO: Flemming Nielsen/Story2Media

  Att sprida gödsel med släpslang i stället för tunna är arbetsintensivt men har också många fördelar. ATL har tittat närmare på en teknik från SlurryKat.

  Relaterade artiklar

  Till toppen