Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 januari

  Här är roboten som både kan så och ogräsbekämpa

  I dag finns det få robotkoncept på marknaden som vänder sig till odlare utanför trädgårdsnäringen. Men räkna med att det kommer fler framöver. Här är ett koncept som har sina rötter i Danmark och som finns att köpa redan nu.

  Bakom konceptet står de båda bröderna Jens och Kristian Warming, som utvecklar spannmålsroboten Farmdroid Seed´n´Weed. Som namnet antyder kan roboten både så och ogräsbekämpa, vilket i det här fallet sker med hjälp av sex bearbetande radenheter som hittar rätt i odlingslandskapet med hjälp av RTK. Roboten använder med andra ord inga traditionella sensorer utan använder enbart den information som finns lagrad sedan såtillfället, skriver Farmers Weekly. Noggrannheten blir därmed ner två centimeter.

  Arbetsbredden uppgår till tre meter, som täcks in av en solpanel som laddar det tillhörande batteriet och driver enheten framåt.

   Farmdroid ska klara av att så och bearbeta i en rad olika grödor, som raps, foderbetor, sockerbetor och vissa grönsaker.
  Farmdroid ska klara av att så och bearbeta i en rad olika grödor, som raps, foderbetor, sockerbetor och vissa grönsaker. FOTO: Farmdroid

  Sköter upp till 20 hektar

  Med tolv sålda maskiner har produkten redan nått sitt kommersiella genombrott, och orderböckerna ska dessutom vara fulltecknade framöver.

  Typiska användningsområden ska bland annat vara odling av sockerbetor och raps, där maskinen kan bekämpa 20-40 hektar under 20 timmar med hjälp av sitt enkla batteripaket som laddas kontinuerligt med hjälp av solcellerna. Sett över hela odlingssäsongen ska en Farmdroid vara dimensionerad för att sköta upp till 20 hektar.

   En Farmdroid ska vara dimensionerad för 20 hektar.
  En Farmdroid ska vara dimensionerad för 20 hektar. FOTO: Farmdroid

  Även majsodling på sikt

  Maskinen ska klara av att rensa både mellan och i plantraderna, och ska enligt företaget leva upp till alla typer av säkerhetskrav som sälls på EU-nivå.

  På sikt har företaget även planer på att implementera stöd för majsodling.

  Finns bara efterfrågan säger sig företaget redan nu vara beredd att skala upp produktionen för att ta sig an den danska hemmamarknaden men även utländska spekulanter. Priset landar på runt 65 000 euro, och återbetalningstiden ska i vissa typer av grödor vara så låg ett år.

  FD20

  Arbetsbredd: 3 meter

  Kapacitet: 20 hektar

  Grödortyper: raps, foderbetor, sockerbetor och vissa grönsaker.

  Jordtyper: Sand och lerjord.

  Maxlutning: 8 grader eller 14 procent.

  Radavstånd: Konfigurerbart i intervaller. 25 cm

  Effekt solceller: 1 kW

  Batterikapacitet: 2,4 kilowattimmar

  Körhastighet: 0,5-1 km/h

  Vikt: 700 kilo

  Relaterade artiklar

  Till toppen