Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 juli

  Här är maskinen som ska bryta den onda cirkeln med renkavle

  Tillsammans med den franska lantbrukaren Romain Bouillé har Zürn Harvesting tagit fram en smått unik maskin som ska trötta ut även det mest besvärliga ogräset.

   Tanken är att maskinen ska bryta den onda cirkeln med ogräsfrö som sprids med vinden.
  Bild 1/3 Tanken är att maskinen ska bryta den onda cirkeln med ogräsfrö som sprids med vinden. FOTO: Zürn Harvesting
   Tanken är att maskinen ska bryta den onda cirkeln med ogräsfrö som sprids med vinden.
  Bild 2/3 Tanken är att maskinen ska bryta den onda cirkeln med ogräsfrö som sprids med vinden. FOTO: Zürn Harvesting
   Hopfälld klarar redskapet kraven på transportbredd på kontinenten.
  Bild 3/3 Hopfälld klarar redskapet kraven på transportbredd på kontinenten. FOTO: Zürn Harvesting

  Konstruktionen bygger på att ogräset slås av, precis innan det är redo att fröa. Från det breda slåtteraggregatet transporteras sedan materialet på ett band och vidare upp på en central transportör, som tippar av växtresterna i en stor behållare på vagnen.

  Maskinen, som heter Top Cut, påminner lite om svenska Comb Cut i sitt upplägg, och är precis som denna framtagen för att trötta ut ogräset.

  Någon ambition att metoden ska eliminera alla ogräsproblem i en vända finns alltså inte, utan metoden bygger på att fröbanken av olika ogräsarter ska minskas ner över tid.

  Ska minska resistens

  Här hänvisar tillverkaren Zürn Harvesting till olika vetenskapliga studier som visar att upp till 40 procent av ogräsfröna frigörs innan skörden. Genom att samla upp dem innan de är mogna kan man alltså slippa en hel del problem. Men i förlängningen ska metoder som dessa även minska förekomsten av resistenta ogräs – något som börjar bli ett allt vanligare problem, inte minst i renkavle.

  Efter behandlingen ska många ogräsarter torka ut, vilket gör att metoden alltså inte resulterar i några nya skott. Förhoppningen är att tekniken ska attrahera ekoodlare så väl som konventionella odlare som vill utöka sin verktygslåda.

  Justerbar klipphöjd

  Romain Bouillé ska själv ha tagit fram konstruktionen för att komma till rätta med renkavle som är ett av våra allvarligaste ogräs i Sverige. Men metoden ska även fungera på liknande högväxande arter som vissa gräs-ogräs och tistelsorter, och i grödor som spannmål, potatis och betor.

  Klipphöjden är självklart justerbar och maskinen levereras i bredderna nio, tolv och 18 meter. Rekommenderad toppfart är satt till 5-8 kilometer i timmen beroende på hur stor ogräspopulationen är.

  LÄS OCKSÅ: Läs mer om liknande metoder i vår tagg Mekanisk ogräsbekämpning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen