Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 augusti 2019

  Här är Kvernelands nya plogar

  Stavanger

  Kverneland laddar upp med mängder av nyheter inför Agritechnica, och några av de största hittar vi på plogsidan. Men företaget släpper även en ny spruta och flera nya vallredskap.

   Den nya plogserien har hämtat flera detaljer från iPlogh, bland annat i form av högre ben, den centralt inställda förplogen och lösningen med fjäderpaketet.
  Den nya plogserien har hämtat flera detaljer från iPlogh, bland annat i form av högre ben, den centralt inställda förplogen och lösningen med fjäderpaketet. FOTO: Fredrik Stork

  Kvernelands nya ploggeneration går under namnet 2300 S, 3300 S och 3400 S, och har hämtat fler inslag från företagets 2500 iPlogh.

  Den burna växelplogen fick flera utmärkelser 2017, och när företaget nu har valt att kopierat utvalda delar av konceptet har målet varit att bygga plogar som ska fungera optimalt under alla förhållanden.

  – Vi har tagit det bästa från 2500-plogen i form av kroppen, och benen som vändskivorna sitter på. Det gör att den blir högre och mer genomsläpplig. Men vi har också tagit med den centralt inställda förplogen och lösningen med fjäderpaketet, säger Mats Tykesson, VD på Kverneland Skandinavien.

   6300 S, tidigare PB, har utrustats med ett nytt hydrauliskt bakhjul som ska göra att plogen blir mer följsam.
  6300 S, tidigare PB, har utrustats med ett nytt hydrauliskt bakhjul som ska göra att plogen blir mer följsam. FOTO: Fredrik Stork

  Ökad säkerhet

  En annan stor nyhet är att den burna åttaskärsplogen 6300 S (som tidigare hette PB) har utrustats med ett nytt hydrauliskt bakhjul som ska göra att plogen blir lika följsam som en vagn. Det ska i sin tur bidra till ökad säkerhet på vägarna och samtidigt göra det lättare att hantera även stora plogar i fält.

  De bogserade modellera får fem till åtta skär, medan 3400-plogen får upp till sju skär, enligt Mats Tykesson.

   2500 iPlogh har fått stå modell för den nya plogserien.
  2500 iPlogh har fått stå modell för den nya plogserien. FOTO: Fredrik Stork

  Större spruta

  På sprutsidan kompletterar företaget sin bogserade serie med storebor iXTrack T6, som levereras med tankstorlekar på 5200-, 6400- eller 7600 liter. Den bogserade sprutan blir företagets största och är utrustad med en rad nya finesser. Bland annat har antalet boom-sensorer utökats från tre till fem och så har sektionsstyrningen förfinats genom att noggrannheten på sektionskontrollen minskas ner från två till en meter.

   Den nya bogserade sprutan blir företagets största, med tankvolymer på upp till 7600 liter.
  Den nya bogserade sprutan blir företagets största, med tankvolymer på upp till 7600 liter. FOTO: Fredrik Stork

  Ny balpress

  På vallsidan släpper Kverneland en ny slåtterkross med modellbeteckningen 5387 MT och som får en arbetsbredd på 8,75 meter. Maskinen placerar sig därmed strax under storebror som är drygt tio meter bred, och är bland annat utvecklad för kunder som har mindre traktorer. Effektkravet börjar i det här fallet på 180 hästkrafter.

   Slåtterkrossen i tre sektioner finns nu i arbetsbredden 8,75 meter.
  Slåtterkrossen i tre sektioner finns nu i arbetsbredden 8,75 meter. FOTO: Fredrik Stork

  I vallsegmentet tillkommer även den nya fixkammarpressen 6500 F som är utvecklad för hårt arbete i något mer blöta förhållanden. Här har bland annat balkammaren fått en extra vals för att ekipaget ska kunna ta mer vikt, och så har fingrarna på pickuppvalsen förlängts, och så har inte minst 14 knivar blivit 15.

  – Det gör att vi kan få in mer foder, hacka det mera och ta större vikter. När vi har mycket fukt i materialet, som vi har i Sverige, blir det tungt och då blir det normalt svårt för pressarna, och då behöver vi det här, säger Mats Tykesson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen