Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 januari 2020

  Handlarna tappar miljontals kronor på traktorförsäljningen

  Större traktorer. Men samtidigt allt färre sålda maskiner, vilket innebär att handlarna tappar miljontals kronor i uteblivna intäkter – ungefär så kan återförsäljarnas utmaningar inför 2020 sammanfattas. Förra året registrerades det totalt in 205 traktorer färre än året innan.

   Massey Ferguson ökar återigen i registreringsstatistiken. Som ATL tidigare har berättat bunkrade svenska handlare upp sina lager kraftigt för några år sedan för att anpassa sig till det nya traktordirektivet, och nu när traktorerna är borta ökar registreringarna igen.
  Massey Ferguson ökar återigen i registreringsstatistiken. Som ATL tidigare har berättat bunkrade svenska handlare upp sina lager kraftigt för några år sedan för att anpassa sig till det nya traktordirektivet, och nu när traktorerna är borta ökar registreringarna igen. FOTO: Agco

  John Deere fortsätter visserligen att vara ohotad herre på täppan, men tappade samtidigt 117 registreringar jämfört med året innan. Än värre var det för tvåan Valtra som tappade 147 traktorer.

  Däremot ökade Massey Fergusson med 63 registreringar, vilket bidrog till att märket kunde inta tredjeplatsen på topplistan över flest registrerade traktorer 2019.

  Andra märken som backar är bland annat Fendt, Deutz-Fahr och Kubota – medan märken som Claas, Zetor och framför allt Case IH kan stoltsera med ett ökat antal inregistreringar.

  Övriga siffror presenterar vi här intill.

  Förlorar många miljoner

  Jämfört med 2011, då traktormarknaden omsatte 4 266 traktorer, handlar det om ett tapp på drygt 1 580 maskiner – ett tapp som snabbt kan räknas i miljontals kronor för de handlare som inte lyckas ro hem lika många affärer.

  Bara för Lantmännen, med märken som Valtra och Fendt, innebar 2019 ett tapp på 162 traktorer, varav många ligger i det viktiga övre segmentet.

  – Vi ser att vi har tappat 20 procent på ett år på de traktorer som ligger över 200 hästkrafter. Det är säkerligen i kölvattnet av torkan, säger Henrik Westin, marknadschef på Lantmännen Maskin.

  En traktor ersätter tre

  Just torkan, i kombination med fortsatta strukturomvandlingar och en ökad efterfrågan på allt större traktorer, lyfts fram som en viktig delförklaring bakom nedgången.

  – Vi har områden som inte har återhämtat sig efter det tuffa torkåret. Men vi ser också en trend mot allt större enheter. För några år sedan sålde vi också väldigt få av vår största nioserie, alltså våra bandare, medan vi nu kallt räknar med att sälja ett par maskiner varje år, säger Håkan Westesson, Sverigechef på John Deere.

  Och det syns i statistiken. Samtidigt som försäljningen viker på totalen säljer nämligen de dyraste modellerna med över 400 hästkrafter betydligt bättre. Men även mindre traktorer i spannet runt 124-136 hästkrafter har ökat med 4,5 procentenheter de senaste tre åren.

  Störst är tappet i spannet 110-123 hästkrafter.

  Till förklaringarna hör bland annat att de största bandarna som rullar på godsen i dag kan ersätta upp till tre traktorer om de rullar i skift merparten av dygnets timmar, men också att traktorerna har blivit mer mångsidiga. Där man förr hade en traktor för sådd och bearbetning och en annan som drog växtskyddssprutan, väljer i dag allt fler att lägga sig på en nivå där samma traktor kan utföra alla moment, enligt Håkan Westesson.

  Betyder det att marknaden kommer att tvingas anpassa sig?

  – I takt med att det blir färre sålda enheter finns det så klart färre affärer att göra, vilken betyder att konkurrensen kommer att hårdna. Men jag är självklart inte rätt person att bedöma hur många märken vi ska ha. Samtidigt kommer dagens och morgondagens kunder att ställa allt större krav, och har man en kund som kör skift så kommer de förvänta sig support betydligt fler timmar på dygnet än bara kontorstid. På John Deere, där vi jobbar parallellt med skogen, ser vi att lantbruken blir mer och mer lika entreprenörerna i skogen.

  På sikt är Henrik Westin dock övertygad om att Lantmännen Maskin kommer att kunna hämta hem pengarna för en del av den uteblivna försäljningen.

  – Även om totalmarknaden inte kommer att återhämta sig helt prognostiserar vi med att hämta tillbaka en del av dessa när ekonomin återhämtar sig hos lantbruksföretagen, säger han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen