Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 27 juli 2018

  Han vågade satsa på ny strängläggare

  Helsingborg

  Med 200 körtimmar och en investering på närmare två miljoner kronor är det inte alldeles enkelt att köpa en ny specialmaskin för att stränglägga fröer. Men på en växande frömarknad såg Sofie och Mattias Sonesson till slut inget alternativ. De valde att satsa och nu rullar Sveriges modernaste strängläggare i Skåne.

  För tre år sedan tog Sofie och Mattias Sonesson över en mindre entreprenadverksamhet i Billinge. Maskinparken bestod bland annat av en äldre MacDon-strängläggare från början av 1990-talet. Men även om maskinen fungerade bra för ändamålet lämnade den en del övrigt att önska, och när alla pusselbitar föll på plats insåg Sofie och Mattias Sonesson att tiden var mogen att positionera sig på marknaden.

  Valde bort begagnat

  För att slippa en nyinvestering övervägde de först att ta in en begagnad maskin från Kanada. Men avsaknaden av CE-märkning gjorde att Mattias Sonesson var rädd för att det skulle kunna ställa till problem i händelse av en olycka, och i stället föll valet på ny huggare från kanadensiska MacDon. Sammantaget rör det sig om en lika stor som ovanlig investering med tanke på att säsongen är så kort.

  – Det finns inte många, och det finns en anledning till det. För det är svårt att få ihop ekvationen eftersom man bara har 20-arbetsdagar på sig. Då ska man hugga 1 500 hektar. Den är dyr. Det är en maskin för nästan två miljoner. Så den ska rulla dygnet runt, säger Mattias Sonesson.

   Många kunder har varit intresserade av att få sina fröfält skördade med hjälp av Mattias Sonessons nya strängläggare. ”MacDon är lite av Rolls-Royce i branschen, som dock är en liten bransch. Jag tror att vi är ett 20-tal maskiner i Skåne”, säger Sonesson.
  Många kunder har varit intresserade av att få sina fröfält skördade med hjälp av Mattias Sonessons nya strängläggare. ”MacDon är lite av Rolls-Royce i branschen, som dock är en liten bransch. Jag tror att vi är ett 20-tal maskiner i Skåne”, säger Sonesson. FOTO: Fredrik Stork

  Att de vågade satsa hänger delvis samman med att intresset för fröodling ökar och att exporten av ekofröer står sig stark.

  – Vi har en fast kundkrets och strängläggningen ökar, både i konventionell och i ekologisk odling. Jag tror även att vi kommer att börja stränglägga för att hantera ogräs. Vad jag hör är det många inom ekon i Danmark som stränglägger när ogräset ökar för att halmkvaliteten ska bli bättre. Det är också ett arbetsområde.

  Dubbelt så snabb

  Med nyinvesteringen följde även en rejäl kapacitetsförbättring. Med riktigt bra väder kunde den tidigare maskinen hugga tre hektar i timmen. Det kan jämföras med den nya som stränglägger dubbelt så mycket.

  – Men kapaciteten är inte det viktigaste när det gäller fröer utan att strängarna ska bli så bra som möjligt.

  Jämna och fina strängar är nämligen drömmen för alla fröodlare. För att fröerna ska mogna jämnt ska strängarna helst inte vara tufsiga och stå upp. Just den här dagen går maskinen fram i ett 33 hektar stort hundäxingfält, och här ska strängarna ligga i sex dagar för att fröerna ska mogna inför tröskningen.

   Mattias Sonesson beskriver sig som frönörd och är själv fröodlare. Frödolingarna ger traditionellt en jämn avkastning, men för att lyckas krävs ett stort intresse.
  Mattias Sonesson beskriver sig som frönörd och är själv fröodlare. Frödolingarna ger traditionellt en jämn avkastning, men för att lyckas krävs ett stort intresse. FOTO: Fredrik Stork

  Med 155 hästkrafter, och en komfortkänsla och sikt som slår det mesta, är det inte otänkbart att huggaren kan få fler användningsområden framöver.

  – Varför inte en väghyvel, spånar Mattias Sonesson, och tillägger att det mest lämliga kanske ändå är att investera i en tröska som använder samma typ av skärbord för att det ska vara enkelt att byta bord mellan modellerna.

  Huggaren som vi sitter i kan hantera skärbord upp till 14 meter, men med den bredden följer också ökade svårigheter att ta sig fram snabbt på vägarna och därför föll Mattias Sonesson för ett bord på 6,1 meter.

  Med nyköpet följde också en rejäl komfortuppgradering med AC, GPS-styrning, hyttfjädring och integrerat armstöd varifrån alla inställningar görs.

  – Den största fördelen med GPS-styrningen är, enligt mig, att man inte är helt slutkörd efteråt. Man kan komma hem till sin 2,5-åring och leka lite och gå ut till kaninerna. Sådant är också viktigt, säger Mattias Sonesson.

   Jämna och fina strängar är viktigt för att fröerna ska mogna jämnt.
  Jämna och fina strängar är viktigt för att fröerna ska mogna jämnt.

  Fakta: MacDon 155 E4

  Motor: Cumminsmotor på 155 hästkrafter. Klarar miljövalen med hjälp av adblue.

  Bredd och längd: 4/5 meter.

  Vikt: 4 450 kg (skärbord 1 885 kg).

  Längd skärbord: 6,1 meter.

  Hastigheter: 37 km/h på väg, 26 km/h i fält.

  Stränglägger: Spannmål, oljeväxter, frö och ensilage.

  Läs mer om

  Till toppen