Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 oktober 2018

  Han sparar diesel med specialimporterad Seed Hawk

  Fördelarna på bränslesidan och tron på att jordstrukturen blir bättre fick Christian Hidén att börja experimentera med direktsådd igen. I år har han sått 500 hektar med hjälp av sin privatimporterade Seed Hawk.

  Christian Hidén testade direktsådd redan på 1990-talet, men gick sedan tillbaka till plog och harv igen. En stark drivkraft bakom hans nyuppväckta intresse är att det sedan dess har blivit allt mer intressant att diskutera markpackning och jordstruktur.

  – Därför är det också viktigt att behålla mer växtrester i ytan, men vi har också mikroberna som trivs bättre i en orörd jord.

  – Det som är tilltalande med den här maskinen är att den sår under växtresterna. Det betyder att den sätter fröna i den rena jorden medan växtresterna hamnar över.

   Med hjälp av såmaskinen från Väderstadsägda Seed Hawk har Christian Hidén i år sått 500 hektar höstvete och oljeväxter.
  Med hjälp av såmaskinen från Väderstadsägda Seed Hawk har Christian Hidén i år sått 500 hektar höstvete och oljeväxter. FOTO: Privat

  Därmed gör maskinen också, enligt Hidén, ett annorlunda jobb jämfört med den Väderstad DS och Rapid som han testsådde med tidigare.

  – Rapidens nackdel är att om man sår i helt oarbetad jord så trycker den ner halm och stubb i såraden, eftersom de roterande tallrikarna trycker ner resterna i samband med frösådden, säger han.

  Inspirerades på Borgeby

  Maskinen från kanadensiska Seed Hawk, som han fastnade för, är en åtta meter bred kombimaskin som sår utsäde och lägger ut radgödsel samtidigt.

  – Jag såg den på ett försöksfält på Borgeby, där man etablerade höstvete genom allt från traditionell harvning och plöjning, till det här mest extrema som inte gör någon bearbetning alls.

   Johan Kareliusson kör direktsåmaskinen denna dag.
  Johan Kareliusson kör direktsåmaskinen denna dag.

  Under fältbesöket upptäckte han att de direktsådda etableringarna var lika bra, och via rådgivarbrev från Finland och Åland där metoden är mer utbredd uppenbarade sig även de ekonomiska fördelarna. Christian Hidéns mål är att få en lika stor skörd som tidigare men till en lägre kostnad.

  – Allt eftersom dieseln blir dyrare så tycker jag att det blir intressant med mindre traktorkörning.

  – I Finland har de också mycket dirketsådd eftersom de har ett smalare fönster där det finns möjlighet att så, och det har vi även i Värmland. Eftersom vi skördar senare än i Skåne måste vi också så höstsäd tidigare än de i Skåne.

  Från Estland

  Eftersom maskinen inte saluförs i Sverige köptes exemplaret in begagnat från en lantbrukare i Estland. Men Väderstad har sedan bistått med teknisk support vid igångsättandet.

  Flera av Seed Hawk-entusiasterna delar med sig av sina erfarenheter i den gemensamma Facebookgruppen, och Christian Hidén räknar i dag med att det finns mellan åtta och tio maskiner i landet.

  – Än så länge är alla är barnsligt förtjusta i maskinen, och vi hoppas mycket. Vi tycker att det är spännande att experimentera och vi är fascinerade över vilket jobb maskinen gör.

  Tror du att dirketsådden kommer bli vanligare framöver?

  – Det är otraditionellt så jag tror det kommer ta lång tid, och under många år framöver tror jag att man måste ha viljan att experimentera. Men sen tror jag också att det beror på vilka möjligheter vi kommer få med kemisk ogräsbekämpning. Fördelen är att vi gör av med lite diesel och att vi inte bearbetar jorden på samma sätt.

   Christian Hidén började experimentera med direktsådd efter ett fältbesök på Borgeby där han upptäckte att de direktsådda etableringarna var lika bra.
  Christian Hidén började experimentera med direktsådd efter ett fältbesök på Borgeby där han upptäckte att de direktsådda etableringarna var lika bra.

  – Nu när vi står höstvete gör vi åt med fem liter diesel per hektar från skörd till sådd av höstvete och har man ekologisk spannmålsodling som kräver mycket mekanisk ogräsbekämpning så gör man kanske av med 70 liter diesel per hektar.

  Bättre avkastning

  I plöjningsfritt lantbruk blir växtföljden också extra viktig för att undvika sjukdomar, och i dag är odlingsformen starkt beroende kemisk ogräsbekämpning eftersom det inte görs någon jordbearbetning. Men summa summarum är förhoppningen att lönsamheten ska bli bättre.

  – Min tro är också att jag får bättre lönsamhet med direktsådd eftersom jag spar jättemycket diesel och jag hoppas att jorden kommer att må bättre av direktsådd än av traditionell jordbearbetning, säger Christian Hidén.

  Fakta: Väderstad Seed Hawk 800C

  Arbetsbredd: 8 meter

  Antal sårader: 32

  Tankvolym: 3 900 liter

  Transportbredd: 3 meter

  Vikt: 5400 kg

   "Det som är tilltalande med den här maskinen är att den sår under växtresterna. Det betyder att den sätter fröna i den rena jorden medan växtresterna hamnar över", säger Christian Hidén.
  "Det som är tilltalande med den här maskinen är att den sår under växtresterna. Det betyder att den sätter fröna i den rena jorden medan växtresterna hamnar över", säger Christian Hidén.

  Relaterade artiklar

  Till toppen