Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 maj 2019

  Vattentank på skotaren oslagbart under skogsbranden

  Med en vattentank på flaket kan skotaren bli ett oslagbart koncept vid stora skogsbränder. När Kristoffer Sandkvist Krutrök utrustade sin skotare, mitt under den svåra skogsbranden i Gnosjö i våras, kunde han ta med sig lika mycket vatten som en modern brandbil.

   Att ge sig in i eftersläckningsområdet med skogsmaskin kan tyckas farligt. Men eftersom Kristoffer Sandkvist Krutrök stod i ständig kontakt med räddningsledarna upplevde han aldrig att det var någon större fara.
  Att ge sig in i eftersläckningsområdet med skogsmaskin kan tyckas farligt. Men eftersom Kristoffer Sandkvist Krutrök stod i ständig kontakt med räddningsledarna upplevde han aldrig att det var någon större fara. FOTO: Privat

  – Insatsledaren undrade om vi kunde sätta på en vattentank, och det tyckte inte jag skulle vara några problem eftersom vi hade en vattentank hemma, säger han om initiativet.

  På ekipaget skruvade han även fast en motorpump från räddningstjänsten, som användes för att pumpa ut vattnet ur tanken.

  Den sex kubikmeter stora tanken fylldes sedan med vatten från en närliggande sjö med hjälp av en av räddningstjänstens högkapacitetspumpar.

  – Det gick oerhört smidigt. Den fyllde tanken på bara sex minuter, och sen åkte vi ut till området och eftersläckte, säger Kristoffer Sandkvist Krutrök.

   Med pumpen och sex kubikmeter vatten på flaket motsvarar lastvikten ungefär ett fullt massavedslass, enligt Kristoffer Sandkvist Krutrök.
  Med pumpen och sex kubikmeter vatten på flaket motsvarar lastvikten ungefär ett fullt massavedslass, enligt Kristoffer Sandkvist Krutrök. FOTO: Privat

  Slipper slangdragning

  Med vattentanken fick ekipaget samma kapacitet som en modern brandbil, men med fördelen att den också kunde ta sig ut i terrängen. På så sätt kunde eftersläckningsarbetet utföras utan att räddningstjänsten behövde dra en massa brandslangar genom brandområdet.

  – Vårt bekymmer var att det var svårt att komma ut och långt att dra slang, och då kom vi på att vi skulle försöka utrusta en skotare med tank. Första gången jag såg detta var efter Gudrun 2006. Vad jag förstod så fungerade det bra. Man behöver inte jättemycket vatten under eftersläckningen och då är detta ett bra sätt att göra det på, säger Johan Nilsson, som är räddningschef för Gislaved-Gnosjös räddningstjänst.

   Terris konceptmaskin kan utrustas med en pump och vattentank på 1 200 liter, och kan enkelt lastas upp på ett bilsläp för snabb transport. Med ett vanligt släckmedel går det att få sju gånger så stor släckvolym.
  Terris konceptmaskin kan utrustas med en pump och vattentank på 1 200 liter, och kan enkelt lastas upp på ett bilsläp för snabb transport. Med ett vanligt släckmedel går det att få sju gånger så stor släckvolym. FOTO: Terri
   Slang och vattenpump sitter behändigt baktill på Terris maskin.
  Slang och vattenpump sitter behändigt baktill på Terris maskin. FOTO: Terri

  Grävde med gripklon

  Vattentanken lyftes i det här fallet på plats med hjälp av skotarkranen. Kranen på John Deeres 810-skotare visade sig även ha oväntade fördelar eftersom den gjorde att Kristoffer kunde plocka ner brandskadade träd och gräva sig igenom glödhärdar för att få ner vattnet i marken. Med hjälp av den 25 meter långa påkopplade brandslangen gick det sedan att släcka lika långt åt alla sidor om det behövdes. Att tömma tanken tog i snitt 1,5 timme.

  Hur var körupplevelsen med vattentanken?

  – Det var låg tyngdpunkt och man fick ner vikten mot flakets undre del så det kändes stabilt att köra med. Detta är ett bra koncept med bra framkomlighet. En större skotare och ännu större tank skulle gå bra det med, men då blir man inte tillräckligt mobil för att kunna köra inne i skogen.

  Kristoffer Sandkvist Krutrök planerar nu att komplettera sin hemmalösning med slangvindor så att han står ännu bättre rustad vid nästa brand. Han tycker själv att skotaren var oerhört effektiv under eftersläckningsarbetet eftersom den tog sig fram där till och med bandvagnarna hade svårt att köra. Med tanke på hur aktuell skogsbrandfrågan har blivit kan det alltså finnas nya affärsmöjligheter för maskintillverkarna. Ett företag som redan har tagit fram en kommersiell variant med pump och vattentank är småländska Terri. Företagets konceptmaskin har hittills fått god respons på mässor, men har ännu inte sålts i något exemplar.

   John Deeres 810 lyfts fram som en bra och smidig modell. Med en ännu större skotare hade man kunnat frakta ut ännu mer vatten. Men då hade man samtidigt tappat i mobilitet.
  John Deeres 810 lyfts fram som en bra och smidig modell. Med en ännu större skotare hade man kunnat frakta ut ännu mer vatten. Men då hade man samtidigt tappat i mobilitet. FOTO: Jörgen Franzen, räddningstjänsten Eksjö
   John Deeres 810 lyfts fram som en bra och smidig modell. Med en ännu större skotare hade man kunnat frakta ut ännu mer vatten. Men då hade man samtidigt tappat i mobilitet.
  John Deeres 810 lyfts fram som en bra och smidig modell. Med en ännu större skotare hade man kunnat frakta ut ännu mer vatten. Men då hade man samtidigt tappat i mobilitet. FOTO: Jörgen Franzen, räddningstjänsten Eksjö

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen