Han är först med unik direktsåmaskin
Bra fröplacering, stora bärhjul och ett lågt dragkraftsbehov gör att Multivas direktsåmaskiner lockar trots en hög prislapp. Hammar Säteri satsade på Sveriges första och fortfarande enda direktsåmaskin av det här slaget.
– Det är ingen billighetsmaskin, utan det är mer detaljerna som avgör, säger Filip Dalme.
Prismässigt ligger Multivas direktsåmaskin Forte FX6000 på ungefär samma nivå som huvudkonkurrenterna från Horsch och Väderstad. Det var med andra ord andra kvalifikationer som var avgörande för köpet när Hammar säteri slog till på sin maskin inför höstbruket förra året.
– Vi fick erbjudande om att ha den på demokörning förra våren och tyckte att den fungerade väldigt bra. Den är enkel och kan placera gödning och utsäde i samma billrad, säger Filip Dalme, som driver gården tillsammans med sin familj.
Framtidssäker investering
Maskinen placerar givan exakt två centimeter under utsädet. På säteriet används såmaskinen huvudsakligen till vete, korn och havre, men maskinen ska även fungera bra för sådd av återböna och ärtor, förklarar Filip Dalme.
– Jag är hundra procent nöjd. Den är enkel att förstå sig på. Den är enkel med djupinställningen. Du kan enkelt ställa billtrycket inifrån hytten och så har den en stor sålåda, som gör att man kommer långt på en fyllning.
Tanken rymmer i det här fallet 8 000 liter, och är utrustad med en justerbar skiljevägg som gör det enkelt att anpassa gödnings- och utsädesmängden.
En annan fördel är också att investeringen är framtidssäkrad om gården skulle vilja gå över till direktsådd i framtiden.
– Där är vi fortfarande väldigt nya och vi har ännu inte tagit steget fullt ut, men med den här maskinen har vi valmöjligheten. Man kan ställa in ett maximalt billtryck på 250 kilo. Så det är ganska mycket.
Vad är planen framåt?
– Planen framåt är att vi ska kunna direktså, och att vi kanske kommer vilja göra någon form av grund bearbetning. Så vi kommer inte direktså i någon mellangröda eller dylikt. Men man vet inte. Tanken är ändå att vi ska ha kvar den här maskinen i några år.
Vad var det för detaljer som gjorde att ni föll för maskinen?
– Stora bärhjul och stora tryckrullar, och lite det här att man kan justera billtrycket inifrån hytten beroende på jordart, så man slipper gå ut och göra justeringarna på själva maskinen.
– Sen kanske Väderstad har ännu mer finesser, som att man kan styra den med paddan och så. Men ibland är det bra att man bara vet att det funkar.
Gården sår 350-400 hektar per säsong, och just den här dagen står havresådd på schemat.
– Den individuella upphängningen på billen är lite speciell. Det är stort och grovt och här sätter man också ett tryck med oljan. De flesta andra som jag har sett ställer i stället vinkeln på aggregatet. Sen har den stora packarhjul som vi ser som en finess.
De utbredda mulljordarna på gården ställer i sin tur stora krav, eftersom det innebär att det ofta kan vara svårt att placera utsädet. Vill det sig illa kan fröet hamna för djupt eller ovanpå, förklarar Filip Dalme.
– Men här har det blivit väldigt fin uppkomst med den här maskinen.
LÄS OCKSÅ: Så blev uppkomsten i stort såmaskintest
Lågt dragkraftsbehov
En annan fördel är att maskinen har ett lågt dragkraftsbehov, vilket gynnar både marken och ekonomin. Effektkraven börjar i det här fallet på 170 hästkrafter.
– Nu har vi en väldigt stor traktor framför för tillfället, men förra året körde vi med en traktor på 200 hästkrafter, och det gick förhållandevis bra. Nu är den här maskinen inte utrustad med några förredskap som man exempelvis kan ha på en Spirit, Rapid eller en Horsch, och som tar en massa kraft. Ibland kan man ha nytta av det, men här såg vi ingen större vits med det.
Dessutom har maskinen dubbla fläktar som gör att man kan köra stora gödselgivor när det krävs.
Vågar du peka ut någon kundgrupp?
– Kundgruppen är alla som vill ha en maskin för direktsådd, och som vill lägga på lite tryck. Därmed vänder den sig till en ganska bred målgrupp.
Fakta: Multiva Forte FX6000
Arbetsbredd: 6 meter
Transportbredd: 3 meter
Vikt (olastad): 9 300 kg
Tankstorlek: 8 000 liter
Dragkraftsbehov: 170 hk
Oljebehov 150 l/min
Tillval: Halmharv, avstängning av halva arbetsbredden, sladdplanka, efterharv, slangstopplarm.
Övrigt: Funkar bra för direktsådd och på bearbetad mark. Ställbart billtryck på 50-250 kilo.
Tillverkas i Loimaa Finland. För körning på bearbetad mark finns även syskonet Cerex med arbetsbredden tre eller fyra meter.
Pris: 1,3 miljoner kronor
Fakta: Mer i ATL:s såmaskinserie
Mzuri – Mzuri Pro-Til 3T gör att Magnus Larsson sparar både tid och pengar
Muliva – Han var först med unik direktsåmaskin Multiva Forte FX6000
Simtech T-Sem – Brittisk såmaskin på väg till Sverige
Maskinjämförelse – Så blev uppkomsten i såmaskintest
Conservation agriculture – Så ställer de om odlingen med två såmaskiner
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.