Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 februari

  Här odlas djurfodret i container

  Färskt kraftfoder på bara sju dagar. Kanske låter det för bra för att vara sant?

  Nu ska Grow in Chamber bevisa motsatsen. I vår eller försommar blir det säljstart för det nya odlingssystemet.

   Grödorna som har valts ut behöver inte något aktivt näringstillskott utan tar i stället upp sitt kväve direkt från den inpumpade containerluften, förklarar Charlotte Åkerlind.
  Grödorna som har valts ut behöver inte något aktivt näringstillskott utan tar i stället upp sitt kväve direkt från den inpumpade containerluften, förklarar Charlotte Åkerlind. FOTO: Fredrik Stork

  Utanför är det kallt och snöigt. Men inne i containern råder det regnskogsklimat. Och det är här som Grow In Chamber ska bevisa att det går att odla fram ett högkvalitativt kraftfoder på bara sju dagar.

  Som om det inte vore nog sker odlingen dessutom helt utan jord och utan något aktivt tillskott av näringsämnen. Naturvetaren inom mig skakar på huvudet, innan jag kommer på att det finns flera exempel på grödor som drivs fram på likande sätt.

  Men ekfröna, som många roar sig med att driva upp, enbart med hjälp av vatten, är också ett lysande exempel på att det faktiskt fungerar.

   Inne i containern gror nästan alla frön, till skillnad från åkern, där ibland bara fyra av tio frön sätter rötter på grund av en rad olika faktorer, som optimala odlingsförhållanden och högt fågelbetestryck.
  Inne i containern gror nästan alla frön, till skillnad från åkern, där ibland bara fyra av tio frön sätter rötter på grund av en rad olika faktorer, som optimala odlingsförhållanden och högt fågelbetestryck. FOTO: Fredrik Stork

  Flera ton i veckan

  Inne i växtkammaren gör det unika regnskogsklimatet att det är möjligt att odla grödor som inte kan odlas i Sverige, som gul lupin, soja och quinoa. Demonstrationsanläggningen är utrustad med en mittgång. Men någon sådan kommer inte att finnas i den färdiga produkten.

  Den bygger i stället på ett slutet system där utsädet fylls på i den ena änden och grödorna skördas i den andra tack vare att odlingen bedrivs på hyllplan som sakta rullar fram.

  Från en terminal, där användaren knappar in sitt grödval, optimeras sedan odlingsprocessen utifrån grödans behov av ljus, luftfuktighet och värme. Beroende på grödval kan skörden bli upp till ett ton varje dag.

   Rötterna bildar en väv som stärker upp plantorna, och tack vare att odlingen bedrivs helt utan jord blir även rötterna ätbara.
  Rötterna bildar en väv som stärker upp plantorna, och tack vare att odlingen bedrivs helt utan jord blir även rötterna ätbara. FOTO: Fredrik Stork

  Quinoa högintressant

  I Sverige har i första hand sojaimporten hamnat i ropet i den allmänna debatten. Men det är inte säkert att just denna gröda kommer att vara mest optimal att odla i containern, förklarar foderexperten Charlotte Åkerlind. Hon knöts till projektet efter att ha ägnat större delen av sitt yrkesliv åt att analysera och ge lantbrukare råd och stöd i foderfrågor.

  – Quinoa är jätteintressant eftersom det är en gröda som aldrig har utfodrats till djur i Sverige och Europa. Den innehåller fantastiska essentiella aminosyror som egentligen är bättre än soja. Men även vit- och gul lupin ger fantastiska värden om man jämför med soja, säger hon.

  Målet är att produkten ska bidra till att öka Sveriges självförsörjningsgrad, och minska importen på gårdar där det är möjligt. Som bonus kan färskråvaran även minska behovet av tillsatser som vanligtvis avtar i takt med att grovfodret åldras, som viktiga vitaminer och mineraler. I samband med igångsättning ska den isolerade och helautomatiska växtkammaren endast behöva en vattenledning och en vanlig strömförsörjning för att driva processen.

   Odlingscontainern är i grunden en svensk innovation som har utvecklats i 15-20 år. Tack vare den högeffektiva, men tunna isoleringen som används i rymdraketer, fungerar containern lika bra i Kiruna som i de varmare delarna av Turkiet.
  Odlingscontainern är i grunden en svensk innovation som har utvecklats i 15-20 år. Tack vare den högeffektiva, men tunna isoleringen som används i rymdraketer, fungerar containern lika bra i Kiruna som i de varmare delarna av Turkiet. FOTO: Fredrik Stork

  – Men den förbrukar inte mycket ström. En 20-fotscontainer förbrukar ungefär 225 kronor i veckan. Just nu använder vi trefas men vi kommer inte behöva det eftersom vi använder ledlampor, säger Anders Karlsson, säljare.

  Ledbelysningen är i grunden samma som används i många växthus. Hemligheten är i stället mjukvaran som hela tiden utvecklas och kalibreras för att optimera skörden utifrån de olika grödvalen.

   Containern är 290 centimeter hög. Försökscontainern är ansluten till trefas. Men det kommer inte krävas i den kommersiella varianten.
  Containern är 290 centimeter hög. Försökscontainern är ansluten till trefas. Men det kommer inte krävas i den kommersiella varianten. FOTO: Fredrik Stork

  Hedemorabonden Olle Andersson, med 5 000 ekologiska utehöns i produktionen, har följt projektet en tid och var en av lantbrukarna som besökte demovisningen samtidigt som ATL:

  – Jag ser en stor potential i detta i och med att kostnaden för kraftfodret har dragit i väg så mycket det senaste året. Sötlupin och cikoria är två intressanta grödor för min del på grund av de höga halterna av metonin, som är en aminosyra som alla kravhöns har underskott av, säger han.

  Se inslaget om odlingen i ATL TV:

  Relaterade artiklar

  Till toppen