Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 oktober 2018

  Återförsäljare: ”Det billigaste grovfodersystemet du kan ha”

  Magnus Svensson på Skandinavisk Maskinimport har sålt inplastare sedan 2007 – ATL har ställt fyra frågor om en av de cirka 30 produkterna på marknaden.

  Återförsäljaren Magnus Svensson har lång erfarenhet av branschen och har tidigare arbetat på bland andra kanadensiska Reeves och efter att de gått i graven på Group Andersons produktsortiment. Han menar att inplastaren VWX 660 är en av de bästa produkterna på marknaden just nu.

   Magnus Svensson har sålt inplastare sedan 2007.
  Magnus Svensson har sålt inplastare sedan 2007. FOTO: Fredrik Stork

  Hur många använder den här typen av inplastare i Sverige?

  – Exakt antal är svårt att svara på, men vi har ett 30-tal plastare ute i Sverige.

  Vad kan du säga om tekniken?

  – Plastaren har en 13-hästars Hondamotor med eget hydraulsystem och kräver ingen traktor eller annan maskin förutom vid förflyttning mellan större avstånd. När du väl har startat motorn är det bara att mata den med balar. 20 sekunder senare är det minst åtta lager plast runt balen.

  Vilka för- och nackdelar ser du med metoden?

  – Det är det billigaste grovfodersystemet du kan ha som djurägare. Enda anledningen till att gå över till plansilo är egentligen om man behöver utökad kapacitet. Men man kan också sätta in två balpressar om man vill utöka kapaciteten eftersom plastaren klarar två pressar. Hemligheten till riktigt bra foderekonomi är att göra balar som är upp till 1,6 meter i diameter. Det kan man göra även i vanliga kombipressar, men då kan balarna bli svårhanterliga och i värsta fall skadas. Nackdelen är naturligtvis att du inte kan stapla dem, så det stjäl naturligtvis en viss yta.

  Förutom att du är lite av en inplastningsevangelist driver du även en egen mjölkgård. Men jag vet ju också att du säljer den nya balvagnen från Group Anderson som plockar upp plastade rundbalar i farten. Hur är det att sälja den typen av vagnar när du egentligen förespråkar inplastningsmetoden?

  – Ja, haha. Jag har beskrivit det som att man helt plötsligt måste svära i kyrkan. Jag förespråkar givetvis inplastaren om en lantbrukare kommer till mig och frågar vilket grovfodersystem han eller hon ska ha, eftersom det är så stora pengar att tjäna. Men givetvis kommer vi inte kunna övertyga hela Bondesverige och då är det inte fel att ha en produkt som kan tilltala resten. Vi har själva kört med inplastare sedan 2007 och vet att det fungerar.

  ATL har tidigare skrivit om Group Andersons vagn för plastade rundbalar. Läs hela reportaget här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen