Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 26 november 2019

  Moving Floor expanderar i Kina

  Svenska Moving Floor är på väg att starta ett nytt bolag i Kina, som ska ta sig an den viktiga inhemska marknaden. Målet är att rulla ut 20 000 självrengörande grisboxar i landet under de kommande åren.

   Moving Floors självrengörande lösning bygger på att bandet rengörs kontinuerligt, med ungefär en halv meter i timmen.
  Moving Floors självrengörande lösning bygger på att bandet rengörs kontinuerligt, med ungefär en halv meter i timmen. FOTO: Moving Floor

  – Vi har precis signerat ett kontrakt för att starta ett samriskföretag i Kina tillsammans med en kinesisk partner, som ska hjälpa oss att producera och sälja Moving Floor på den kinesiska marknaden, säger Katja Lindvall, som är vice vd på Moving Floor.

  Fokus kommer inledningsvis att ligga på att förse partnern med självrengörande boxar. Kompanjonen, som är en större grisproducent, har i det här fallet beställt cirka 20 000 boxar till den egna verksamheten, berättar Katja Lindvall, och först därefter kommer samriskbolaget att kunna fokusera på försäljning till externa aktörer.

  Svinpesten

  Efterfrågan på tekniska lösningar för att få ner vattenförbrukningen och öka djurhälsan gör just nu att Movin Floor har förflyttat nästan allt sitt fokus till den viktiga kinesiska marknaden, som just nu skriker efter fläskkött i spåren av att den afrikanska svinpest-smittan blir allt mer utbredd i landet.

  – Det här är ett jättekliv för oss som företag. I dag har vi lite över hundra gårdar som har installerat vår självrengörande kalvbox, och den har vi i första hand sålt till mindre lantbruk. Så det här blir ett nytt steg, att vi går in på så här stora gårdar.

  Kontraktet signerades på en stor producentkonferens där nästan alla inslag berörde svinpestens snabba framfart, och där Moving Floor ser att deras lösning kan hjälpa till att göra skillnad. Företagets självrengörande grisboxar har än så länge ingen dokumenterad effekt på den komplexa sjukdomen. Men intresset tilltar i takt med att allt fler producenter måste sanera sina stallar, vilket vanligtvis kan ta flera månader.

  – När det gäller spridningen av svinpest så är det jätteviktigt att man håller golvet torrt, och där ser vi att vi kan bidra med vår lösning, säger Katja Lindvall.

  Hennes bild är att myndigheterna jobbar mycket intensivt för att hindra smittspridningen, genom olika åtgärds och stimulanspaket.

  – Det är otroligt, otroligt olyckligt, och det är nog ännu oklart hur utbredd den är, säger hon.

   Kontraktet signerades på ett stort event där representanter från den kinesiska grisindustrin minglade sida vid sida med politiker och branschorganisationer. Här skakar Moving Floors VD, Peg Söderberg, hand med Mr Zhang, som är representant för Loudi Development Zone där bolaget etableras.
  Kontraktet signerades på ett stort event där representanter från den kinesiska grisindustrin minglade sida vid sida med politiker och branschorganisationer. Här skakar Moving Floors VD, Peg Söderberg, hand med Mr Zhang, som är representant för Loudi Development Zone där bolaget etableras. FOTO: Moving Floor

  Språkliga barriärer

  Att etablera sig i Kina har varit en lång process, enligt Katja Lindvall. Redan på ett tidigt stadium förkastades idén om egna fabriker i landet, och i stället började det lilla gotländska familjeföretaget fokusera på att hitta en samarbetspartner, för att, som hon säger, få in kompetens och finansiell styrka i bolaget.

  – Det har varit en lång process att hitta rätt typ av partner, och att komma i mål med förhandlingen. Vi har tillbringat mycket tid i Kina för att skapa nätverk i branschen. Dels har vi fått hjälp av Cleantech Hub, som är ett initiativ från Energimyndigheten, som driver en hubb i Shanghai. Men vi har också fått hjälp av Business Sweden och ambassaden i Peking.

  Vad har varit svårast?

  – Det har nog varit den språkliga barriären, som har genomsyrat hela processen. Flera av de branscharrangemang som vi har besökt har exempelvis bara hållits på kinesiska, och där har vi fått ta hjälp av tolk. Men det finns även kulturella skillnader i hur man ser på förhandlingar.

  Fakta: Moving Floor

  Moving Floor är ett gotländskt bolag som utvecklar och tillverkar självrengörande kalv- och grisboxar. Produkten, som har utvecklats under många år, bygger på ett rullande band som täcker hela boxen, och som rengörs med det intervall som lantbrukaren själv ställer in, exempelvis en halv meter i timmen.

  Tack vare den kontinuerliga och snabba utgödslingen kan produkten minska ammoniakavgången med 85 procent, vilket ska bidra till en bättre luftmiljö både för grisarna och djurskötarna. Men förhoppningen är även att detta ska motverka lunginflammation och andra sjukdomar hos gris, samt minska smittspridningen, kväveutsläppen, antibiotikaanvändningen och vattenåtgången. Eftersom produkten inte tillsätter något vatten under rengörningsprocessen har den klara fördelar på de många marknader där vattenåtgången vida överstiger det internationella snittet, som är 150 liter per gris och dag.

  Utgödslingen underlättas i det här fallet även genom att grisarna ofta lär sig att uträtta sina behov närmast utgödslingen, samtidigt som kan de kan glädja sig åt att få torrt strö i den andra änden av boxen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen