Gothia redskap efter uppköpet: Så ska Cameleon utvecklas
Det händer mycket på Gothia redskap just nu. Företaget har fått nya ägare och har planer på både burna såmaskiner, ökat precisionsstöd och direktsådd.
Utanför vittnar inte mycket om att GPS:en har fört oss rätt. Någon skylt har fortfarande inte kommit upp, trots att Gothia redskap är ett inarbetat varumärke sedan flera år tillbaka.
Men kanske blir det ändring på det nu, när företaget ska växla upp försäljningen tillsammans med nya ägaren Lyckegård Group.
Här i fabriken monteras i snitt en ny maskin varannan vecka, men kapaciteten är mångdubbelt högre: ungefär en var tredje dag, förklarar grundaren Lars Askling.
Lycke tog kontakt
Själv är han konstruktör i själ och hjärta, och hans förhoppning är att han ska få mer tid över till utvecklingsarbetet nu när Lyckegård ska ta över försäljningen. Hittills har produkten sålt sig själv, utan några större ansträngningar. Men en sådan strategi är knappast gångbar i längden om man vill växa.
– Vi har inte varit bra på marknadsföring, som är Lyckes styrka. Det gör att vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Lars Askling.
Att ett mindre bolag köper ett större är ovanligt. I det här fallet är transaktionen dock strategisk. I stället för att gå ihop, köpte den nya ägaren upp Gothia redskap samtidigt som Lars Askling gjorde ett stort motköp i Lyckegård. Efter köpet räknar han med att bli en av de största ägarna i företagsgruppen.
Han avslöjar också att det var Lycke som först tog kontakt.
Blir direktsåmaskin
Så vad ska han lägga kraft på nu? Lars Askling är hemlighetsfull men avslöjar snart i vilken riktning han vill utveckla såmaskinen Cameleon framöver.
– Vi har några projekt som är officiella. Det ena är att vi kommer att börja erbjuda frontdiskar på maskinen, som kommer göra Cameleon till en fullfjädrad direktsåmaskin. Detta har vi utvecklat tillsammans med en kund och det har fungerat väldigt bra. På en film sår han råg i en 40 centimeter hög rödklöver utan att det blir några tussar. Den skär bara ner fröet rakt ner. Det här gör att maskinen passar inom reducerad bearbetning, både inom konventionell odling och inom eko.
Målet med utvecklingen har varit att fröna ska hamna i ren jord, och inte i halmblandad jord, eftersom syror som halmen avger kan hämma utvecklingen.
– Därför är kombinationen med vår nuvarande bill, som alltid sår i ren jord, och en skivbill väldigt optimal.
Nästa steg i utvecklingsarbetet är också att börja erbjuda burna såmaskiner från och med nästa år. Såmaskinen kommer i första hand att byggas i fyra- och sexmetersversioner.
– Vi tror att det kommer att finnas en efterfrågan, eftersom vi titt som tätt får frågor på vår burna radhacka. Fördelen är att dessa kommer bli billigare.
Namnet Cameleon, kameleont på svenska, öppnar också för fler applikationer eller moduler som Lars Askling kallar dem. Eftersom den bogserade varianten bygger på en teleskopisk bottenplatta kommer även äldre såmaskiner att ha fullt stöd för direktsådd.
Men tack vare modulsystemet väljer många kunder också att bara uppgradera chassit, eftersom så-modulerna håller längre. Det ger en bra totalekonomi.
Få väljer dock att köra såmaskinen i helt konventionella odlingar. I de flestas medvetande är Cameleon i första hand en ekomaskin, men det är en felaktig slutsats, enligt Lars Askling.
– Jag tror att många konventionella hänger upp sig på radavståndet, trots att radavståndet är steglöst. Många verkar tro att vi bara kan leverera maskiner med 25 eller 33 centimeters radavstånd, säger han och fortsätter:
– När man bandstår kompenserar man också för radbredden. Så en del kör 25 centimeter, med åttacentimetersband, och då får du inte större mellanrum än på en 12,5-maskin. Så det finns egentligen få minus.
Förutom utvecklingen mot direktsådd ser vi också en stark digital trend. Hur tänker du där?
– Nästa vecka (vecka 7, det vill säga förra veckan när denna artikel publiceras) kommer vi att börja testa en ny Isobus-modul, som förhoppningsvis ska göra att alla maskiner, även de första, blir Isobus-kompatibla efter en enkel eftermontering. Det gör att man kommer att kunna styra gödselgivan med hjälp av styrfiler. Det är det som krävs för att den ska kunna användas för precisionsodling.
LÄS MER:Så blev såmaskinen Cameleon ekoodlarnas favoritMetsjö lägger fokus på skogenATL besöker Väderstadsfabriken
Gothia redskap och ekoväxt AB
Företaget tillverkar såmaskinen Cameleon och hjullyftar som används i samband med däckbyten på traktorer. Den sistnämnda produkten ska nu säljas för att frigöra plats i fabriken.
Gothia redskap har tolv anställda, och grundades av Lars Askling 1988. Verksamheten är knuten till föräldragården utanför Motala, men monteringen kan på sikt komma att flyttas in till centralorten. Demovisningar och all utveckling blir dock kvar på gården.
Omsättning: 24,6 miljoner kronor (år 2019)
Vinstmarginal: 7,8 procent (år 2019)
Cameleon
Cameleon är en svenskutvecklad såmaskin och radhacka som bygger på flexibla moduler, med en rad olika tillvalsmöjligheter som gödningsmyllning och harvning. Grundplattan är teleskopiskt utdragbar, vilket innebär att även äldre maskiner kan uppgraderas för direktsådd när produkten lanseras.
Radindelningen är steglös.
Tack vare den flexibla konstruktionen väljer många kunder att uppgradera chassit i stället för att köpa en ny maskin. På så sätt får man också en bra totalekonomi.
Prismässigt ligger produkten något lägre än många konkurrenter, och kan då också betala av sig fortare eftersom den också kan användas till radhackning.
Effektkraven börjar på 150 hästkrafter för en niometersmaskin i ett plöjt system.
Hittills har drygt 200 såmaskiner lämnat fabriken, varav hälften har sålts i Sverige.
Cameleon säljs i bredderna 6, 8 och 9 meter, samt som buren radhacka på 4 meter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.