Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 22 november 2017

  Gator-familjen har fått en ny storebror

  Nya Gator XUV 865M är bredare och lockar med högre markfrigång än tidigare modeller.

   Ny storebror i Gator-familjen.
  Ny storebror i Gator-familjen. FOTO: Atelier Busche

  Gator har blivit ett populärt transportfordon bland lantbrukare, hästgårdar, jägare och skogsägare tack vare sina goda terrängegenskaper.

  I den nya modellen, som John Deere släpper i februari, har företaget inte sparat på krutet. Mest framträdande är att fordonet har växt på både bredden och höjden, och marginellt även på längden.

  – Den har högre frigång och en bättre hytt med betydligt lägre decibeltal än i tidigare modeller, säger Peter Lundgren på svenska John Deere.

  LÄS ÄVEN: Bygger vindkraftstorn i trä

   Nya Gator XUV 865M är större än tidigare maskiner.
  Nya Gator XUV 865M är större än tidigare maskiner. FOTO: Fredrik Stork

  För den som vill kan fordonet levereras med två säten eller med soffa, vilket kan vara praktiskt om man vill samåka med två andra på egen mark. Dock får tre personer inte sitta i sätet under framfart på allmän väg. För den som vill köra i högre hastigheter kan fordonet även traktorregisteras för den nya fartgränsen på 50 kilometer i timmen.

  Vad gäller praktiska detaljer kan det vara värt att lyfta fram att facket under soffan rymmer 57 liter, och att hela elsystemet har uppgraderats, vilket gör det enklare att eftermontera elektronisk extrautrustning.

  Samtidigt har fordonets dragkapacitet utökats till 907 kilo.

  Beroende på önskemål kan fordonet levereras med antingen stängd eller öppen hytt som tillval, och för den som av en eller annan anledning inte lockas av dieselvarianten XUV 865M finns det även en bensinvariant som heter XUV 835M.

   Även HPX815E är något mindre.
  Även HPX815E är något mindre. FOTO: Fredrik Stork

  LÄS ÄVEN: Så mycket hade en BM kostat i dagLÄS OCKSÅ: Grundlurad på jakträttLÄS OCKSÅ: Större risk för skadat malt i år

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen