Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober 2017

  Ett tiotal gårdar i omgivningen berörs av smittan

  Det är nu bekräftat att den gård som hållits avspärrad utanför Linköping är smittad av fågelsjukdomen Newcastlesjuka.

  FOTO: Börge Nilsson

  Enligt Jordbruksverket rör det sig om 14 000 värphöns som nu måste avlivas.

  Runt gården finns nu en skyddszon, en radie på tre kilometer, som hålls avspärrad för att minska smittspridningen. Därutöver så har man ett övervakningsområde, en radie på 10 kilometer runt gården. Inom området finns flera gårdar med fjäderfä som är berörda av smittan.

  – Där finns ett tiotal gårdar. Dessutom tillkommer eventuella hobbybesättningar som länsstyrelsen har ansvar för, säger Anna E Holm, tf chef för enheten häst, fjäderfä och vilt, på Jordbruksverket.

  Enligt Anna E Holm vet man inte hur gården har blivit smittad.

  – Det är en gård med goda hygienrutiner. En möjlig orsak är vilda fåglar. Det är ju den tiden nu på året som flyttfåglarna rör på sig, säger hon.

  Hon uppger att Jordbruksverket redan i fredags fick provsvar om att gården hade Newcastlesjuka och att den sedan dess har hållits avspärrad.

  Nu närmast väntar avlivning med gas av de 14 000 värphönsen på plats.

  Fakta: Newcastlesjuka

  Newcastlesjuka är en anmälningspliktig sjukdom som lyder under epizootilagen. Därför måste djurägare som misstänker Newcastlesjuka kontakta en veterinär. Veterinären i sin tur ska rapportera misstanke om Newcastlesjuka till länsveterinären och Jordbruksverket. Alla som håller fjäderfä och tamduvor uppmanas att vara extra vaksamma på sjukdomstecken.

  Viruset angriper nervsystemet, andningsorganen och tarmen hos fåglarna. Symtomen kan variera mycket men sjukdomen kan orsaka explosiva utbrott hos höns, kalkoner, fasaner, duvor och vaktlar. Ankor och gäss är också känsliga men det är sällan man ser allvarligare utbrott hos dessa arter. En lång rad vilda fågelarter och burfåglar är också känsliga för infektionen.

  Kända symtom är nedsatt allmäntillstånd, sänkt äggproduktion, ökad dödlighet (upp till 100 procent), hängande vingar, förlamade ben, vridning av nacken, kramper, cirkelgång (symtom från centrala nervsystemet), andningssvårigheter med eller utan hosta samt diarré.

  LÄS OCKSÅ: Misstänkt smitta av Newcastlesjuka på gård i ÖstergötlandLÄS OCKSÅ: Newcastlesjuka hos fjäderfä i SverigeLÄS OCKSÅ: Risken för fler sjukdomsutbrott ökar

  Till toppen