Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 februari

  Gallringarna med Duon ska ge 300 000 kronor mer

  Mjölby

  Att Ola Wretemark är så nöjd med sin Vimek Duo hänger delvis samman med att den passar bra in i hans gallringsstrategi. Målet är att hans lätta maskin ska ge ungefär hundra fler träd per hektar vid tidiga gallringar.

  Ett lyckligt sammanträffade. Ungefär så skulle man kunna beskriva det första mötet mellan Ola Wretemark och Jonas Milton.

  Ola blev tipsad om Jonas av sin son, och fann snabbt att de har samma filosofi om allt från gallringar till skogsvård. Medan andra jämnåriga kan lockas av att köra stora skogsmaskiner, är Jonas Milton betydligt mer road av slutresultatet. Och eftersom det är svårt att få tag på entreprenörer bestämde sig Ola Wretemark, med 930 hektar produktiv skogsmark utanför Mjölby, helt enkelt för att anlita honom på heltid.

  När det var dags att leta skogsmaskin föll valet på Vimek Duo.

   Målet är att den lätta Vimek-skördaren ska ge ungefär hundra fler träd per hektar vid tidiga gallringar.
  Målet är att den lätta Vimek-skördaren ska ge ungefär hundra fler träd per hektar vid tidiga gallringar. FOTO: Fredrik Stork

  Gallrar en gång

  Strategin bygger på att gå in och gallra tidigt när bestånden är runt 20 år för att minska stormrisken, eller så tidigt som efter 18 år på bra boniteter.

  – Det gör att vi räknar med att få ytterligare hundra träd per hektar, vilket med dagens priser ger ungefär 300 000 kronor mer på 10 hektar vid en slutavverkning. Bestämmer man sig sedan för att sälja en fastighet med exempelvis tio hektar slutavverkningsskog kan det ge upp mot en halv miljon extra jämfört med alternativet, som är att gå in och gallra med breda stickvägar. Då tar det ganska lång tid innan de stormkänsliga stickvägarna växer ihop igen. Men vi vågar också påstå att Vimek Duon ger betydligt mindre mark-, rot- och stamskador, säger Ola Wretemark.

  Även om uttagen per hektar har ökat med så mycket som 40 procent i Sverige vid avverkningar, så finns det bedömare som anser att uttaget skulle kunna bli ännu större med lättare gallringar. ATL har tidigare skrivit om Fredrik Reuter på Skogsforum, vars teorier till stora delar överensstämmer med den som Ola Wretemark har valt att bygga sitt Vimek-köp på.

  På goda boniteter gallrar Ola Wretemark alltså efter cirka 20 år och om allt går som planerat ska skogen slutavverkas 50 år efter planteringstillfället.

  – En förstagallring med en liten maskin kan inte gå lika bra ekonomiskt som en stor maskin, eftersom de har en så pass mycket bättre skotningskapacitet. Det är därför vi kör tidiga gallringar med ett minimalt stamuttag så att det blir effektiv skotning, säger Jonas Milton.

  Eller som Ola Wretemark uttrycker det:

  – Skogen är för värdefull för att inte vårda, och jag tror inte att man ska låta sig luras av de där gallringskronorna.

  Efter både långa och många kamper mot allt från vildsvin till granbarkborrar upplever Ola Wretemark plötsligt att skogen har börjat skänka honom mycket glädje igen. Maskinen, de fina gallringsresultaten och de många samtalen med Jonas är några viktiga förklaringar bakom detta.

  – Det här är så roligt. Det har varit mycket elände med granbarkborrar och alla vildsvin som bökar upp våra vägar och våra planteringar. Men det här har varit min roligaste skogshöst på länge. Jag blir glad varje gång jag går ut i skogen och träffar Jonas.

   Ola Wretemark tror inte att man ska låta sig luras av gallringskronorna.
  Ola Wretemark tror inte att man ska låta sig luras av gallringskronorna. FOTO: Fredrik Stork

  Relaterade artiklar

  Till toppen