Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 juni 2019

  Fyra hörselskydd i hårt test

  Enköping.

  Användarvänlighet, komfort och funktion. Det är bara tre av parametrarna som har stått i fokus när Lantmannen bad Erik Jerpdal och Samuel Karlsson på Fittja gård att hårdtesta fyra hörselskydd under tre veckor.

   Hörselskydden lämnades tillbaka rejält dammiga och välanvända efter den tre veckor långa testperioden. I testet ställdes Peltor mot Stihl och en kåpa från Clas Ohlson.
  Hörselskydden lämnades tillbaka rejält dammiga och välanvända efter den tre veckor långa testperioden. I testet ställdes Peltor mot Stihl och en kåpa från Clas Ohlson. FOTO: Fredrik Stork

  Vem som vann ska vi snart återkomma till. Men först lite bakgrund.

  I testet har vi valt att fokusera på hörselskydd med specialfunktioner som gör det möjligt att koppla upp skydden mot sin mobiltelefon för att spela musik och ta emot telefonsamtal. Eftersom det handlar om produkter med en hel del inbyggd teknik har vi uteslutande valt att fokusera på faktorer som komfort och användarvänlighet. Hur bra hörselskydden står emot oljud har vi däremot inte testat primärt, eftersom vi räknar med att tillverkarna mäter upp detta i sina testlabb.

  I testet har vi valt att fokusera på produkter från marknadsledande Peltor, utmanaren Stihl och prispressaren Clas Ohlson.

  – Om man börjar med de lite enklare, Stihllurarna så sågar vi dem lite för att det inte var någon radio i dem. Då kräver det i stället att man har en telefon, och har man då en gammal telefon som jag har så kan du inte koppla in radio, mp3 eller Spotify. Sammantaget tycker jag att dessa från Claes Ohlson och Stihl har lite för dålig ljudupptagning eftersom micken är integrerad i kåporna, säger Erik Jerpdal, som driver gården.

  Minus för liten text

  Eftersom han uteslutande använder hörselskydden i kombination med mobiltelefonen, för att även kunna utföra jobbsamtal när han vill skydda hörseln under traktorkörningen är ljudupptagningen särskilt viktig.

  Här får Clas Ohlsonkåporna minuspoäng eftersom texten som signalerar höger och vänster är så liten att mikrofonen ofta hamnar bak och fram.

  – Annars dämpar Clas Ohlsonlurarna buller väldigt bra och de hade bra kanalsök, radio och ljudkvalité, medan upptaget av mikrofonljudet var lite sådär, säger Erik Jerpdal.

  Bra ljud i Stihlkåporna

  Just ljudupptagningen har också varit ett viktigt fokusområde för Samuel Karlsson som jobbar på gården. Han fick snabbt klagomål på samtalskvalitén när han testade Stihlkåporna.

  – Är man i närheten av en motor eller så, så gick det knappt att höra mig. Så de får inget jättehögt betyg på det. Däremot är de jättetrevliga att lyssna på musik med, för det är jättebra ljud i dem. De dämpar bra, och går man i skogen med röjsåg och lyssnar på poddar eller liknande så kan jag absolut rekommendera dem, säger Samuel Karlsson.

  – Clas Ohlsonlurarna dämpar heller inte omgivningen lika bra genom mikrofonen, men de var fina att lyssna på radio med och fungerar bra, fortsätter Samuel.

  Gillar laddkabeln

  Här utmärker sig 3M, som har de enda produkterna i vårt test som skickar med en extern bygelmikrofon med puffskydd som standard. Övriga testexemplar har i stället inbyggda varianter i kåporna, vilket ger sämre ljudupptagning.

  Peltorlurarna från 3M är sammantaget bättre utformade för lantbrukarnas vardag, medan Stihlkåporna fungerar bättre för den som vill gå med röjsåg och lyssna på musik utan att ta telefonsamtal.

  – De gröna kåporna, med möjlighet att ha två telefoner, är för mig överkurs. De är onödigt dyra om man bara har en telefon. Så jag rankar de svarta lurarna som bäst i test, följt av Clas Ohlsonlurarna som är prisvärda i förhållande till funktion, säger Erik och får medhåll av Samuel.

   Stihl får stilpoäng för laddningen. Även Clas Ohlson-kåporna kan laddas på samma sätt.
  Stihl får stilpoäng för laddningen. Även Clas Ohlson-kåporna kan laddas på samma sätt. FOTO: Fredrik Stork

  Alla kåpor har dock specialfunktioner som övriga tillverkare med fördel kan snegla på. Både Stihl och Clas Ohlson skickar exempelvis med en laddkabel som enkelt kan pluggas in direkt i kåporna, medan Peltor fortfarande kräver att man pillar ur AA-batterierna och byter dem manuellt.

  – Nackdelen med Peltor är att man måste hålla in knapparna väldigt länge för att det ska hända något, säger Samuel.

  Vass konkurrent

  Clas Ohlsonkåporna har även en behändig rullknapp som gör det enkelt att slå på och av strömmen, medan Peltor har ett menysystem som bygger på att en högtalarröst berättar vilka menyval du har.

  – Jämför jag med den tidigare röda modellen som jag har, så märks det att de har utvecklats. De har bättre mjukvara och är lättare att ansluta. De röda klippte radion ganska långa stunder om man låser upp tangentlås och får sms. De har även bra kanalsök, säger Erik Jerpdal när han jämför med sina gamla Peltorkåpor.

   Rullknappen på Clas Ohlson-kåporna är en smart komfortlösning som gör det enkelt att slå på och av kåporna.
  Rullknappen på Clas Ohlson-kåporna är en smart komfortlösning som gör det enkelt att slå på och av kåporna. FOTO: Fredrik Stork

  Han tycker också att det är intressant att se att det finns en konkurrent i segmentet som slår sig in på ett betydligt lägre pris.

  – Har man inte behov av att ha två telefoner inkopplade tycker jag inte att de gulgröna är prisvärda. Annars räcker de svarta gott och väl. Men ser man till vad man får för priset är det snudd på att Clas Ohlson rankas lika bra och med en extern mikrofon hade de toppat. För jag tror inte att det kostar 2 000 kronor att sätta på en extern mikrofon, säger Erik Jerpdal.

  Medhörningen då, hur har den funkat?

  – Jag gillar inte medhörningen eftersom den tar in ett skrapigt bakgrundsljud som stör mig, säger Erik, som har stängt av funktionen.

  – Men jag tycker att det är bra att det dämpar när det smäller. Peltor har medhörning, men jag har inte hittat någon sådan funktion hos Stihl, säger Samuel.

  Detta är en artikel ur nr 6/2019 av tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

  Fittja gård

  Belägen: Utanför Enköping

  Produktion: 150 dikor, samt ett företag med 3 000 slaksvinplatser beläget två kilometer från huvudgården. 280 hektar åker, varav 200 hektar tröskas. Resten är vall.

  Relaterade artiklar

  Till toppen