Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 18 november 2019

  Full produktion för multitraktorn

  Hannover

  Multitraktorn Syn Trac har nu börjat tillverkas. Nästa år ska 25 exemplar produceras i fabriken i Österrike.

  Syn Trac visades för första gången på Agritechnica för två år sedan. Sedan dess har företaget gått från prototyp till produktion och räknar med att få ut nio traktorer innan årets slut.

  – Prototypen har gått flera tusen timmar i både sommar- och vinterjobb och har fungerat perfekt. Nästa år ska vi tillverka ungefär 25 stycken och efter det får vi se.

   Den österrikiska traktorn Syn Trac har nu börjat säljas.
  Den österrikiska traktorn Syn Trac har nu börjat säljas. FOTO: David Larsson

  Det säger Lukas Kastenhuber, ingenjör på Syn Trac, som har sin tillverkning i österrikiska Bad Goisern, inte långt från Salzburg och den tyska gränsen.

   Dockningen sker utan att föraren behöver lämna hytten.
  Dockningen sker utan att föraren behöver lämna hytten. FOTO: David Larsson

  Syn Trac är en snabb traktor och säljs i två utföranden med 60 eller 80 kilometer i timmen som maxfart. Men det utmärkande är framför allt dockningssystemet som återfinns både fram och bak.

  – Vi kan göra en helt annan traktor på mindre än två minuter genom att byta redskap.

  I dockningen, som sker med en knapptryckning och utan att lämna hytten, ingår såväl hydraulik och pneumatik som kraftöverföring, elsystem och dataöverföring. Förutsättningen är att motsvarande kopplingar förts samman på redskapet i en adapter. Dockningsstationen är placerad längst in i en vagga som bär tyngden från redskapet. Som ett komplement till dockningen finns vanlig trepunktslyft och uttag för kraftuttag och hydraulik.

   En dockningsadapter monteras på redskapet.
  En dockningsadapter monteras på redskapet. FOTO: David Larsson

  Syn Trac är fyrhjulsstyrd med alternativen framhjulsstyrning och krabbstyrning. Även om traktorn är symmetriskt byggd så finns det en fram- och bakände. Det märks inte minst när Lukas Kastenhuber vänder stolen i hytten. Ratten blir kvar och maskinen styrs i backläge från panelen i armstödet.

  Bredvid förarplatsen finns två fasta skenor med plats för uppskattningsvis fyra eller fem displayer som med ett handgrepp kan placeras där man vill.

   På två fasta skenor går det att montera en rad med skärmar.
  På två fasta skenor går det att montera en rad med skärmar. FOTO: David Larsson

  Traktorn tillverkas i ett alpland vilket märks på hela konstruktionen. Cat-motorn är lågt placerad mitt under hytten för att få en låg tyngdpunkt och hytten är dessutom nivellerande i både längs- och sidled för att klara större lutningar.

  – De sju första är sålda i Österrike. Nästa år säljer vi även traktorer till Tyskland och Schweiz, säger Lukas Kastenhuber.

  Syn Trac riktar sig i sin marknadsföring mycket till entreprenad och kommunala verksamheter med snöröjning och släntklippning. Men traktorn har få begränsningar och kan dessutom utrustas med en extra motor i form av en modul på två egna svängbara hjul. Då lyfts maskinens effekt från 420 till drygt 1400 hästkrafter. Även andra redskapsmoduler kan komma att specialtillverkas för Syn Trac. De visar bland annat en sandspridare och en flaktillsats på egna hjul.

   Cat-motorn är lågt monterad rakt under hytten.
  Cat-motorn är lågt monterad rakt under hytten. FOTO: David Larsson

  På årets Agritechnica visades både en fullt utrustad traktor och ett bygge utan hytt och skärmar och intresset var väldigt stort, enligt Lukas Kastenhuber.

  – Många vill testa traktorn den närmaste tiden så vi har mycket jobb när vi kommer tillbaka till Österrike.

   Traktorn nivellerar både i längs- och sidoled.
  Traktorn nivellerar både i längs- och sidoled. FOTO: David Larsson

  Fakta: Syn Trac

  Motor: Sexcylindrig Cat C9.3B. EU Steg 5.

  Effekt: 310 kilowatt vid 2200 rpm.

  Transmission: Hydraulisk-mekanisk

  Bredd: 2,55 meter

  Längd: 4,7 meter

  Tomvikt: 10 300 kilo.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen