Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 augusti 2019

  Första tröskan redan såld i Sverige

  Orléans (Frankrike)

  Claas nya tröskgeneration kommer att börja säljas på allvar först nästa år. Men redan inom kort kommer det första exemplaret att börja rulla hos en svensk ägare.

  – Den första modellen vi har sålt i Sverige är en förseriemaskin, en 8800 med det bredaste bordet 13,80. Så det är en spännande utmaning i våra förhållanden, med tuffare halm och fuktigare grödor. Vi har sett att hastigheten börjar bli en kapacitetsgräns på de stora tröskorna, och därför är vi överens med kunden att den största möjliga kapacitetsökningen är att välja ett ännu bredare bord, säger Göran Sundqvist, produktchef på Swedish Agro.

  Till följd av den svåra torkan har många maskininvesteringar skjutits på framtiden, vilket har fått till följd att marknaden har svalnat av. Snittpriset på en tröska är i dag tre till fyra miljoner kronor, enligt Göran Sundqvist, som nu hoppas på en vändning.

  – Vi har ett extremt tufft år bakom oss. Förra året var den lägsta på många, många, år och det har påverkat försäljningen av framför allt tröskor men också andra maskiner. Nu ser vi fram mot ett år där vi får, som det ser ut nu, en god skörd, och där vi får tillbaka totalmarknaden på en normal nivå.

  Hur stor marknadsandel har ni och hur många tröskor hoppas du att ni ska sälja av den nya generationen?

  – Claas har en marknadsandel som uppgår till 40-45 av europamarknaden och har historiskt legat runt 40 procent, ibland lite under och ibland lite över. Min förhoppning är att vi säljer 60 tröskor, varav hälften av andra modeller som Tucano och Avero. Så kanske hälften av 60.

  Vill du läsa mer om specifikationerna för den nya tröskserien från Claas så hittar du artikeln här.

  PROVA PREMIUM: Lås upp alla artiklar på ATL för bara en krona!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen