Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 3 juli 2019

  Fendt lanserar skördetröska utan ratt

  Redan nu har Fendt presenterat sina nyheter inför Agritechnica i höst.

   Växer. Den uppgraderade 900-serien passerar nu 400-hästarsgränsen med modellen Vario 942 på 415 hästkrafter.
  Växer. Den uppgraderade 900-serien passerar nu 400-hästarsgränsen med modellen Vario 942 på 415 hästkrafter. FOTO: Fendt

  Tyska Fendt hade en rad nyheter att komma med på sin årliga presskonferens i Marktoberdorf på tisdagen. Bland nyheterna finns bland annat en uppdaterad 900 Vario-serie, tillverkarens näst största konventionella traktor, som nu tar steget över 400 hästkrafter. Toppmodellen blir Vario 942 på 415 hästkrafter och den minsta modellen är Vario 930 på 296 hästkrafter.

  Den nya Ideal-tröskan, som sedan tidigare fanns i modellerna 7, 8 och 9, kommer nu i modell 10. Den nya flaggskeppsmodellen har en MAN-motor på 16,2 liter och 790 hästkrafter. Kapaciteten ska med bredare skärbord och under ideala förhållanden kunna öka med 20 procent jämfört tidigare modeller.

   Effektiv. Under optimala förutsättningar ska nya modellen Ideal 10 ha 20 procents högre produktion än de tidigare modellerna.
  Effektiv. Under optimala förutsättningar ska nya modellen Ideal 10 ha 20 procents högre produktion än de tidigare modellerna. FOTO: Fendt

  Ideal 10 blir också den första skördetröskan utan ratt. I stället styrs den från armstödet med joystick. Leveranserna kommer att ske först till säsongen 2021.

   Rattlös. Idela 10 blir den första standardtröskan utan ratt. Allt styrs från armstödet.
  Rattlös. Idela 10 blir den första standardtröskan utan ratt. Allt styrs från armstödet. FOTO: Fendt

  Med början i några av sina traktormodeller i 700- och 300-serierna kommer Fendt att lansera ett nytt gränssnitt i traktorernas displayer för planering av arbeten, rapportering och hantering av data, som man kallar Fendt One. Det spelar då ingen roll om du knappar på skärmen i traktorn eller i dator, surfplatta eller mobiltelefon. Tanken är att det ska vara mera intuitivt och användarvänligt genom att det på alla skärmar, oavsett var du befinner dig, ser likadant ut och samma information finns tillgänglig.

   Samma. I systemet Fendt One ser gränssnittet likadant ut i både traktorn och i paddan.
  Samma. I systemet Fendt One ser gränssnittet likadant ut i både traktorn och i paddan. FOTO: Fendt

  Systemet lanseras först i Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

  Fendt kommer också med ett nytt frontmonterat tallriksslåtteraggregat, Slice FQ. Det har fått uppdaterad teknik för bättre följning av markkontur och kan förskjutas i sidled 20 centimeter åt båda hållen för att kompensera och förhindra mistor.

  Den bogserade sprutan Rogator 300, med upp till 36 meters arbetsbredd, kommer att kunna styra traktorns hastighet. Beroende på önskemål från föraren och yttre omständigheter som väder och vind, räknar sprutan ut vilken som är den optimala körhastigheten och skickar signaler till traktorn.

   Balans. Nya sprutan Rogator 300 kan kompensera för lutningar upp till tolv procent.
  Balans. Nya sprutan Rogator 300 kan kompensera för lutningar upp till tolv procent. FOTO: Fendt

  Sprutan har också möjlighet att kompensera för lutningar i sidled på upp till tolv procent. Bommen följer markens lutning medan tanken alltid hålls horisontellt för bästa stabilitet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen