Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 4 september 2019

  Första gaströskan rullar ut

  Den vitryska maskintillverkaren Gomselmash, med varumärken som Palesse i portföljen, är på väg att lansera vad de själva kallar för marknadens första skördetröska som går på komprimerad metangas.

   GS4118K kommer att vara något dyrare i inköp, men billigare i drift än sin konventionella dieselmotsvarighet.
  GS4118K kommer att vara något dyrare i inköp, men billigare i drift än sin konventionella dieselmotsvarighet. FOTO: Palesses

  På hemmamarknaderna i östra Europa väntas maskinen i första hand bli ett hett alternativ för gårdsägare som är benägna att ta omvägen via en gasmack.

  Det som gör gas intressant i jordbrukssammanhang är i första hand att bränslet är billigare, vilket ska bidra till lägre driftskostnader för gårdsägarna.

  Dessutom leder bränslet ofta till lägre koldioxidutsläpp även om tröskan tankas med fossil naturgas. Men bäst blir effekten naturligtvis om tröskan tankas med förnybar biogas.

  Kostar lite mer

  Däremot uppger tillverkaren att Palesse GS4118K, som modellen heter, kommer vara något dyrare i inköp jämfört med sin konventionella dieselmotsvarighet.

  Motorn ska enligt uppgift klara utsläppskraven för Stage V, och levereras i det här fallet av Cummins och har modellbeteckningen IS12G.

  Till Palesses huvudmarknader hör i första hand Ryssland, Ukraina, Kazakstan, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Bulgarien och Baltikum. Men även Argentina, Brasilien och Kina har seglat upp som viktiga exportmarknader, enligt företagets hemsida.

   En omväg via Gazprom-macken är allt som krävs för att tanka upp gaströskan. Tur då att driften blir billigare.
  En omväg via Gazprom-macken är allt som krävs för att tanka upp gaströskan. Tur då att driften blir billigare. FOTO: Palesses

  Forskningsinstitutet Rise gör försök med uppgraderad biogas på gårdsnivå.

  Relaterade artiklar

  Till toppen