”Många fördelar med frontmonterat”
Visst går det bra att sätta skördaraggregatet i fronten på en jordbrukstraktor. Det tycker i alla fall Bruno Johansson som kört med en sådan lösning i flera år.
En Case 1494, en Movikran, ett Tappioaggregat, lite material att bygga en vagga på och ett par hjälpsamma grannar som kan stötta med intrimningen. Det var vad Bruno Johannson behövde för att skaffa sig en lösning som han ville ha för att ta hand om sin 200 hektar stora skog i Spethult, några mil väster om Tibro i Västra Götaland.
– Det är mycket smidigare att ha aggregatet i nosen. Dels kommer man åt mycket bättre, dels slipper man sitta bakvänd för att köra, säger han.
En bättre arbetsställning var också huvudorsaken till den annorlunda placeringen av aggregatet.
Han har utan några stora problem kört med specialbygget sedan 2011, i allt utom slutavverkningar som lejs bort.
Aggregatet är kopplat till en egen hydraulpump som sitter på kraftuttaget som har en kapacitet på 50 liter/minut och har ett tryck på 200 kilo.
– Det räcker bra. Grejerna ska ju hålla också.
Kranen går på traktorns hydraulsystem och har en räckvidd på drygt fem meter.
– Men den kunde ha fått nå lite längre.
Det är inga problem med sikten med ett frontmonterat aggregat, tycker Bruno Johansson. Inte med stabiliteten heller. Det kan bero på att han kör med 350 liter vätska i varje bakdäck.
Han har gjort det mesta av ombyggnationen själv. Men för att få knivarna som kvistar att ligga an rätt när tryckkolven matar fram trädet krävdes det hjälp av två yngre förmågor i grannskapet som kör skördare.
– De är bättre på datorer och elektronik.
Att kvista brukar gå utan problem. Fast är det en riktigt besvärlig gran med många och grova grenar kan han bli tvungen att gå ut med motorsågen. Men att fälla går bra. Aggregatet tar det mesta. Svärdets 25 centimeter är en begränsning som går komma förbi genom att ta ett omtag och göra ett nytt skär.
– Det är inget som tillverkarna rekommenderar, men tar man det bara försiktigt så…
Det har tre fasta längdlägen. 2,5, 3 och 4 meter.
– Jag kör mest 3 meter. Det blir lättare att köra ihop då.
Svärdet och kedjan är av samma typ som sitter på större skördare. Med lite flyt kan han köra ett par dagar med en kedja. Men den turen har han inte jämt.
– Jag brukar ha tre i reserv med mig. Och ibland så går de åt. Det beror lite på hur mycket sten det är. Och sten har jag så det räcker, säger han.
Men med lite finess bakom spakarna går det i regel undvika allt för mycket stenkontakt, menar Bruno Johansson.
Han är en varm anhängare av sin lösning. Och det har varit en och annan på besök för att studera honom när han kör. Men ingen har hakat på, vad han vet.
Det kan bero på den enda negativa faktorn som Bruno Johansson kan komma på:
– Man låser ju en traktor. Det är inte enkelt att koppla bort aggregatet precis.
Det är dock inget större problem för honom. Han har en annan Case för övriga sysslor vilket inte minst innebär att köra ut med huggarvagnen.
LÄS MER:Sågverkstjänst för skogslegendarenSlitstark 40-åring som sluppit skogsjobbTionde skördaren lika kul som den förstaTobias Eklinds kinesiska under
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.