Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 juli

  Fossilfria transporter utreds för skogsindustrin

  Skogforsk ska utveckla fossilfria transporter i ett nytt projekt, som de startar ihop med flera skogsföretag.

   T-log har en lastkapacitet på 16 ton.
  T-log har en lastkapacitet på 16 ton.

  Förarlösa fordon, biobaserade bränslen och systemutveckling ska undersökas, för att komma fram till de bästa och effektivaste lösningarna för framtidens transporter och därmed minska koldioxidutsläppen från skogsindustrins transporter.

  Syftet är att kunna föreslå vilka nya system och kombinationer av tekniker som bör prövas i konkreta demoprojekt för att öka takten på omställningen, skriver Skogforsk i ett pressmeddelande.

   Timmerbilen är utrustad med avancerad teknik som gör att den har 360 graders överblick.
  Timmerbilen är utrustad med avancerad teknik som gör att den har 360 graders överblick.

  Skogsindustrierna är med och delfinansierar projektet, som leds av Skogforsk och Stockholm Environmental Institute. Deltar gör flera skogsföretag tillsammans med företaget Einride, som utvecklar förarlösa och eldrivna lastbilar.

  Einride har hittills bland annat tagit fram en eldriven timmerbil utan förarhytt, som styrs på distans. Timmerbilen, T-log, är anpassad för skogsvägar, har en kapacitet på 16 ton och en total maxvikt på 26 ton. Den är utrustad med kameror, radar och 3D-skannrar som ger en 360-graders överblick, enligt företaget. T-log har en maxhastighet på 85 kilometer i timmen och kan gå 200 kilometer på en laddning.

  Projektet startar under sensommaren och pågår fram till sommaren 2021.

  Relaterade artiklar

  Till toppen