Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 oktober 1998

  För dyra reservdelar

  Ingvar Andersson i Skivarp väster om Ystad har tröttnat på de höga priser reservdelar till hans Grimme potatisupptagare betingar. 1 120 kronor, plus moms, för en skiva som styr upptagningsmattan över drivrullen, tycker han är hutlöst.

  Ingvar Andersson i Skivarp väster om Ystad har tröttnat på de höga priser reservdelar till hans Grimme potatisupptagare betingar.
  Maskinen, en SE 75-40, köpte han ny 1995. Den går utmärkt, men prisnivån på delarna är han kritisk mot:
  1 120 kronor, plus moms, för en skiva som styr upptagningsmattan över drivrullen, tycker han är hutlöst. 2 350 kronor för en så kallad fingerskiva till blastmattans drivning likaså.
  För att inte tala om de 1 520 respektive 1 920 kronor som leverantören Kornet Maskin vill ha för små rullar som upptagningsmattan vilar på.
  I fjol fick han en räkning på 448 kronor för en lina som är trädd inne i blastmattan för att blasten inte ska falla av på fel ställe.
  – 448 kronor för en plastad tvättlina! Jag ringde och klagade och då fick jag en ny räkning på lite över 200 kronor, säger Ingvar Andersson.
  – Ska det vara så? Att den som galer får pruta, men den som inte gör det får betala för mycket?
  Droppen kom när han häromveckan såg en annons från importören LMB, Lantmännens Maskin AB, i vilken sägs att företaget ”genomfört omfattande prissänkningar på många Grimme slitdelar”.
  Ingvar Andersson tycker att reservdelspriserna generellt sett är mycket höga. När växellådan på hans John Deeretraktor havererade kostade delarna 20 000 kronor.
  Arbetskostnaden på 8 000-9 000 kronor tycker han är rimlig, men inte materialkostnaden.
  – Folk utanför lantbruket tror inte sina öron när de hör vad man betalar för reservdelar, säger Ingvar Andersson.
  – Felet är att antalet maskinhandlare och därmed konkurrensen har minskat.
  – Och de som är kvar tillämpar rena maffiametoder och hotar den som säljer något utanför sitt eget område, säger Ingvar Andersson.

  Lars Vernersson
  Grimmedelarna har prissänkts, enligt en annons från importören LMB. Det tror inte Ingvar Andersson på.

  Relaterade artiklar

  Till toppen