Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 7 juni 2019

  Nytt svärd ska spara bränsle

  Finska Fomatec nöjde sig inte med en, utan tog i stället med sig två nyheter till Skogselmia. Dels ett nytt skördarsvärd som ska spara bränsle men också ett nytt innovativt skogsband som kan gå från bitande till bärande på en timme.

   Räfflorna i svärdet ska göra att stocken glider lättare vilket ska spara bränsle, enligt de försök som Fomatec har gjort.
  Räfflorna i svärdet ska göra att stocken glider lättare vilket ska spara bränsle, enligt de försök som Fomatec har gjort. FOTO: Fredrik Stork

  – Det här är ett nytt svärd som minskar friktionen. När du gör en kapning kommer ditt träd att falla ner på ditt svärd, och med ett platt svärd får du mer friktion medan de här räfflorna ger mindre friktion, och då blir din kapning lättare, förklarar Mikael Korman på Fomatec.

  Med en snabb och lätt kapning får du samtidigt mindre problem med sprickor i virket, och med mindre tryck kan du hålla nere konsumtionen av bränsle, fortsätter han.

  Urgröpt räffling

  Förklaringen ligger helt i den urgröpta räfflingen på svärdet som ska öka friktionen. Tanken är nu att produkten ska börja tillverkas i alla de vanliga längderna och med alla de vanliga infästningarna.

  – Vi har jobbat med det här över ett år och har kört tester i sex månader, och troligtvis kommer vi kunna lansera detta i höst.

   De bärande plattorna kan enkelt krokas in i det bärande bandet så man får två funktioner i ett, förklarar Mikael Korkman på Fomatec.
  De bärande plattorna kan enkelt krokas in i det bärande bandet så man får två funktioner i ett, förklarar Mikael Korkman på Fomatec. FOTO: Fredrik Stork

  På Skogselmia ställde företaget även ut sitt nya bandställ, som enkelt kan gå från bitande till bärande beroende på om man kör på hala underlag eller på mer vattentunga marker.

  – Omvandlingen tar en timme per band, och fördelen är att man kan göra detta utan att ta in maskinen på service. En annan fördel är att man klarar sig på bara ett bandställ och det ska även spara pengar.

  Enkelt byta band

  Vid behov är det också möjligt att skapa ett halvt bärande band om man så vill genom att helt enkelt välja bort att kroka i varannan platta. Vid byte krokas plattorna in på den ena sidan och på den andra sidan fästs plattorna in med en rejäl bult.

  – Detta gör det enkelt att byta band när det behövs, i stället för att man bara köra vidare med ett bitande band som bara gör skada i skogen.

  – Vi har provkört banden i 5 000 timmar och har nu konstaterat att det fungerar och att de är hållbara. Nu har vi fått i gång produktionen, och de finns numera till salu, säger Mikael Korkman.

   Omvandlingen tar en timme per band och ger stora fördelar eftersom flexibiliteten gör det enklare att anpassa bandstället för att undvika markskador.
  Omvandlingen tar en timme per band och ger stora fördelar eftersom flexibiliteten gör det enklare att anpassa bandstället för att undvika markskador. FOTO: Fredrik Stork

  Relaterade artiklar

  Till toppen