Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 september 2016

  Flytande el i tanken – skogsmetanol kan göra Sverige oberoende

  Lund (ATL)

  "Vi hade kunnat bli helt oberoende av import av drivmedel", säger Martin Tunér på Lunds tekniska högskola (LTH). Där utvecklar man utvecklat världens mest effektiva metanolmotor och tror att skogsbaserad metanolen har en given plats när fossila bränslen ska fasas ut.

  En varningslampa blinkar intensivt och talar om att lasrarna är igång bakom dörren i källaren på motorlaboratoriet vid LTH. Docent Martin Tunér frågar en forskare om det är okej att gå in.

  – Det är kanske det här vi är bäst på, säger han när han öppnar dörren och samtidigt varnar för att röra vid några av de noggrant inställda instrumenten.

   Bäst. Motorlabbet vid LTH har flera världsrekord när det gäller verkningsgrad på förbränningsmotorer. ”Detta är världens mest effektiva metanolmotor just nu”, säger Martin Tunér.
  Bäst. Motorlabbet vid LTH har flera världsrekord när det gäller verkningsgrad på förbränningsmotorer. ”Detta är världens mest effektiva metanolmotor just nu”, säger Martin Tunér. FOTO: Hasse Dahlgren

  Mitt på golvet står en sexcylindrig lastbilsmotor från Scania kopplad till mängder av sladdar, slangar och givare.

  Den ena cylindern är förlängd så att förbränningen sker några decimeter ovanför nivån där cylindertoppen annars skulle ha suttit, och små glasrutor ger fri sikt in till själva utrymmet ovanför kolven där bränslet förbränns.

   Laser. I den här motorn kan man med hjälp av laser belysa och studera utvalda molekyler under förbränningen.
  Laser. I den här motorn kan man med hjälp av laser belysa och studera utvalda molekyler under förbränningen. FOTO: Hasse Dahlgren

  Belysa vissa ämnen

  Med hjälp av laser i olika våglängder kan man välja att belysa precis de ämnen man vill studera i förbränningsprocessen.

  Motorlabbets övergripande mål är att lära sig mera om förbränningsprocessen i motorer för att ge fordonsindustrin kunskaper om hur motorer ska kunna bli effektivare och miljövänligare.

   Politik. Martin Tunér menar att fossil energi är för billig. ”Om man inte är beredda att lägga någon kostnad på fossila drivmedel för deras skadeverkning så kommer inget att hända”.
  Politik. Martin Tunér menar att fossil energi är för billig. ”Om man inte är beredda att lägga någon kostnad på fossila drivmedel för deras skadeverkning så kommer inget att hända”. FOTO: Hasse Dahlgren

  Just nu pågår ett projekt finansierat av Energimyndigheten och fordonsindustrin där ett av målen är att nå en bromsad verkningsgrad på minst 50 procent för en metanolmotor, vilket är bättre än de bästa dieselmotorerna på marknaden.

  Bibehåller energin

  Metanol är enkel att tillverka och bibehåller en stor del av energin från råvaran.

  – Elektrifiering tror jag är en viktig del av framtidens transporter. Frågan är hur vi kommer från idag till den hållbara framtiden? Jag tror att metanol är en viktig dellösning och möjlighet.

  Flera faktorer

  Att metanolen inte fått genomslag som biodrivmedel tror han beror på flera faktorer. Huvudanledningen är att allmänhet och fordonsindustri saknar ekonomiska incitament eftersom den fossila energin är så billig.

   Optimering. Motorerna körs och kontrolleras på olika sätt för att man ska hitta optimala inställningar.
  Optimering. Motorerna körs och kontrolleras på olika sätt för att man ska hitta optimala inställningar. FOTO: Hasse Dahlgren

  Tillsammans med oklara skatteregler innebär det också att skogsindustrin idag saknar anledning att förädla skogen till drivmedel.

  För att bryta dödläget önskar han att politikerna hade vågat bestämma sig för vad man vill satsa på.

  – Frågan är komplex, men jag tycker att politikerna skulle kunna vara tydligare med vad man vill. Jag tycker att man duckar för frågan.

   Sjöfart. Sjöfarten är intresserad av att byta ut bunkerolja mot metanol och i motorlabbet har man möjlighet att experimentera med större motorer.
  Sjöfart. Sjöfarten är intresserad av att byta ut bunkerolja mot metanol och i motorlabbet har man möjlighet att experimentera med större motorer. FOTO: Hasse Dahlgren

  Göra om överskott från sol- och vindkraft

  Metanol kan produceras på många olika sätt från all sorts energi. Det är även möjligt att göra om överskott från sol- och vindkraft till metanol.

   Motorlabbet vid Lunds Tekniska Högskola.
  Motorlabbet vid Lunds Tekniska Högskola. FOTO: Hasse Dahlgren

  Den går sedan att använda i bränsleceller för att återigen göra el när behovet finns eller i förbränningsmotorer.

  Martin Tunér vill gärna se metanolen som ”flytande el” och tror det är fullt möjligt att ersätta alla fossila drivmedel i världen med förnybar el och metanol.

  – Ja, tillsammans med elektrifiering och effektivare transportsystem kan tillräcklig mängd hållbar metanol produceras på olika sätt.

   Motorlabbet vid Lunds Tekniska Högskola.
  Motorlabbet vid Lunds Tekniska Högskola. FOTO: Hans Dahlgren

  Fakta: Metanol

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen