Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 juli 2017

  Fiffig maskin bekämpar tistlar

  På Ullevi egendom utanför Vadstena finns omkring 800 hektar KRAV-ekologisk odling. För att bekämpa tistlar och andra ogräs i växande gröda har man valt att använda maskinen CombCut.

   Ogräsbekämparen i fronten har en arbetsbredd av 12,6 meter. I alla fall på Ullevi egendom där man monterat ihop två maskiner och som hänger i en ram i frontlyften på traktorn.
  Ogräsbekämparen i fronten har en arbetsbredd av 12,6 meter. I alla fall på Ullevi egendom där man monterat ihop två maskiner och som hänger i en ram i frontlyften på traktorn. FOTO: Niklas Larsson

  Maskinen har ett utseende som liknar en skördetröskas skärbord. Det finns en haspel och knivar. Ullevis maskin har tre rader med borstar i haspeln medan den första maskinen de köpte från samma tillverkare hade två rader.

  Med fler rader går det att köra fortare. När ATL träffar driftsledare Henrik Carlsson ute på fältet är det bekämpning av tistlar i vete som är dagens arbetsuppgift.

   Föraren kan styra haspeln från förarhytten genom traktorns hydraulik. Haspeln går att reversera för att få bort material som fastnat på knivarna.
  Föraren kan styra haspeln från förarhytten genom traktorns hydraulik. Haspeln går att reversera för att få bort material som fastnat på knivarna. FOTO: Niklas Larsson

  Hänger i ramp

  Framför traktorn hänger ”tistelskäraren” i en ram som byggts på Ullevi. Det är egentligen två maskiner som byggts ihop för en större kapacitet. Att man har den fram är för att få en bra sikt. Vid tillfället för reportaget hade man kört 10-15 hektar med den nya maskinen.

  Hela ekipaget väger 12 ton och är 12,6 meter brett men då hänger också en 12 meter bred ogräsharv bakom traktorn. Syftet med harven är att få ned de tistlar som hänger kvar och som inte blivit helt avklippta. Den kan även dra ned och bekämpa snärjmåra. Redskapet fungerar även som motvikt.

   Blir det hål i tisteln kan den ruttna när vätska kommer in i den.
  Blir det hål i tisteln kan den ruttna när vätska kommer in i den. FOTO: Niklas Larsson

  Hur går det att köra?

  – Den har fungerat bra. Den här är en vidareutveckling och den går bättre än prototyperna vi hade förut. Nu är ju knivarna skarpa också så det är en stor skillnad. De ska nog bytas lite oftare än vad vi har gjort men det är ju en arbetsinsats det också. Jag kör 5,5 kilometer i timmen just nu.

  Det skulle nog gå att köra lite fortare men man måste hinna med att höja och sänka också. Det är inte precis plant allting. Det finns stödhjul men de kan man inte använda till precis allting utan man får hålla lite i frontlyften också.

  Stödhjulen ställer Henrik in manuellt efter höjden på det kortaste vetet. Under körning justerar han arbetshöjden med frontlyften.

  LÄS ÄVEN: Möt uppfinnaren bakom tistelredskapet Combcut, ekoodlaren Jonas Carlsson

   Ogräsharven används dels som motvikt men även för att dra ned tistlar. Snärjmåra och vallmo bekämpas också med den.
  Ogräsharven används dels som motvikt men även för att dra ned tistlar. Snärjmåra och vallmo bekämpas också med den. FOTO: Niklas Larsson

  Vad bör man tänka på?

  Man får vara väldigt försiktig så man inte klipper axen i stråna på vetet för då får man ju bara ett strå.

  Hur är kapaciteten med detta ekipage?

  – Jag hinner mellan 5-6 hektar i timmen. Så det är en liten begränsning hur många hektar man hinner med på det lilla fönster man har att köra på. När vetet inte tittat upp mer än vad tisteln gjort. Oftast får man köra den första överfarten när tisteln precis kommit upp så man inte klipper vetet och en andra överfart om två till tre dagar. Vi kör i samma spår hela tiden.

  Hur ställer du in traktorn? (en Fendt 724)

  – Jag måste ha framaxelfjädringen urkopplad annars vet man inte var man hamnar. Flödet på hydrauliken ställer jag in i datorn.

   Ekipaget väger 12 ton när det rullar fram på fältet och framaxelfjädringen har fått kopplas ur.
  Ekipaget väger 12 ton när det rullar fram på fältet och framaxelfjädringen har fått kopplas ur. FOTO: Niklas Larsson

  Hur stor nytta gör maskinen för er?

  – Det är ganska så korkat att köra i höstbestånd men med tungan rätt i mun – det funkar. Det är stor skillnad på uppkomsten sen. Det är nästan ingen tistel de år vi har kört. Vi körde 10-15 hektar ett år bara för att klippa tistel och vetet tog ingen skada. Tistlarna uteblev. Klipper du bara toppen så är tisteln ofarlig sen.

   driftsledare Henrik Carlsson
  driftsledare Henrik Carlsson FOTO: Niklas Larsson

  Vid första överfarten klipper Henrik 30-40 procent av tistlarna och vid den andra lika mycket. Sen är fönstret stängt när vetet kommit upp för långt och då gör det bara skada. Bekämpningen har lett till att det blir mindre ogräsfrö till nästa säsong. Tisteln ska klippas innan den sätter frö.

  Varje morgon går man över vilken bekämpning som behöver göras. Med tiden har man fått upp kunskapen om ekologisk odling och höstvetet har gett 8 ton per hektar även om medelskörden ligger runt 5 ton per hektar.

  Vilka önskemål har du för kommande versioner av maskinen?

  – En hydraulisk haspel. Ibland sätter det sig på knivarna och då hade jag velat klämma till lite, avslutar Henrik Carlsson.

  LÄS ÄVEN: Norsk robot fixar ogräset

   Det är dessa knivar som skär av tistlarna. På Ullevi kommer man byta knivarna när de blir för slitna. Det kräver dock en del arbetstid.
  Det är dessa knivar som skär av tistlarna. På Ullevi kommer man byta knivarna när de blir för slitna. Det kräver dock en del arbetstid. FOTO: Niklas Larsson

  Ullevi egendom

  Ägare är Dag Hermansson. På gården finns cirka 800 hektar KRAV-ekologisk odling. Höstvete odlas på 50-60 procent av arealen. I växtföljden finns gräsfröodling. Timotej, ängssvingel, till viss del klöver. Lusern odlas på 170-180 hektar. Träda 60-70 hektar per år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen