Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 29 juli

  Ferguson från 1969 har fått nya arbetsuppgifter

  Hölö.

  Traktorn Ferguson 135 var på sin tid en stor traktor i ett väldigt litet format. På gården hos Nils Söderberg hjälper den i dag till att gynna pollinatörer.

   Den vackert åldrade traktorn kommer från en bonde i trakten och har gått cirka 9 000 timmar.
  Den vackert åldrade traktorn kommer från en bonde i trakten och har gått cirka 9 000 timmar. FOTO: Lina Nydahl

  På Helleby Gård i Hölö i Södermanland finns gott om gamla traktorer och andra maskiner. Men tro inte att det är någon antikvitetssamling.

  – Alla ska gå att starta och använda, annars platsar de inte här, säger lantbrukaren Nils Söderberg, som specialiserat sig på att producera hösilage till hästar.

  Tog traktorn till tåget

  En traktor som startar på första försöket är en Ferguson 135 från 1969. Den tillhörde tidigare en äldre man, Olle, som bodde på en liten gammal gård i bygden. Olle hade ingen bil.

  – Han tog sin traktor till affären och till tåget, säger Nils Söderberg.

  Olle var en rätt ensam människa som behövde en del hjälp på ålderns höst.

  – Vi blev goda vänner. Jag fick senare köpa ut traktorn från dödsboet, efter Olles död, säger Nils Söderberg.

  Gått 9 000 timmar

   ”Traktorn fungerar bra till enklare uppgifter på små gärden, ska man in där det är trångt är den perfekt”, säger Nils Söderberg.
  ”Traktorn fungerar bra till enklare uppgifter på små gärden, ska man in där det är trångt är den perfekt”, säger Nils Söderberg. FOTO: Lina Nydahl

  Traktorn bevaras som den är, välanvänd och med patina.

  – Traktorn påminner mig om Olle som skapat patinan.

  En anekdot handlar om när Nils Söderberg ville få med Olle och traktorn på en veterantraktorträff hos LRF:s lokalavdelning.

  – Men Olle blev nästan förnärmad. Han sa ”min traktor är fullt modern, den har värme i hytten och platsar inte på en veterantraktorträff”. När jag bad Olle att komma ändå, och få en hamburgare, så kom han ju så klart i sin traktor.

  Olles traktor har i dagsläget gått cirka 9 000 timmar.

  – Den fungerar bra till enklare uppgifter på små gärden, ska man in där det är trångt är den perfekt.

  Hembyggda maskiner

   På Helleby finns flera hembyggda maskiner, bland annat traktorer för jordbearbetning. Den gula på bild byggdes i slutet av sjuttiotalet och den blåa på åttiotalet.
  På Helleby finns flera hembyggda maskiner, bland annat traktorer för jordbearbetning. Den gula på bild byggdes i slutet av sjuttiotalet och den blåa på åttiotalet. FOTO: Lina Nydahl

  Numera används den lilla smidiga traktorn för att öka den biologiska mångfalden.

  – Jag vill gynna pollinatörer och har tagit tillbaka småbitar i träda. Där sår vi honungsört, persisk klöver, blodklöver, vit och röd klöver, lin, fodermärgkål, solros med mera.

  Småbitarna skördas inte, de lämnas för att gynna pollinatörer och småfåglar. Även vilt hittar mat där.

  På Nils Söderbergs gård finns inte bara gamla traktorer. Här finns också några hembyggda maskiner.

  – De är byggda av min far Staffan som inte finns med oss längre. Jag har varit med sedan barnsben och skruvat, och vi har haft god hjälp av duktiga medarbetare under väldigt många år.

  Min Maskin

  Nytt eller nött spelar ingen roll. Har du en traktor, skogsmaskin, lastare eller något annat du tror kan intressera våra läsare? Tipsa ATL på red@atl.nu.

  Relaterade artiklar

  Till toppen