Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 28 augusti 2020

  Femte generationen Valtra är här

  Nu kommer femte generationen traktorer från Valtra. Först ut är nya G-serien, som överlappar A- och N-serierna i motorstyrka. Serietillverkningen är redan igång.

   En riktig mångsysslare. Valtra själva kallar G-serien för ”en schweizisk armékniv gjord i Finland”.
  En riktig mångsysslare. Valtra själva kallar G-serien för ”en schweizisk armékniv gjord i Finland”. FOTO: Valtra

  De nya Agco Power-motorerna i G-serien sträcker sig i motoreffekt på de fem olika modellerna från 105 till 135 hästkrafter. Ytterligare några kusar går att klämmar ur dem med boost-funktionen.

  Agco når avgaskraven i EU:s steg 5 utan EGR, återcirkulation av avgaserna. Man klarar sig med SCR och dieselpartikelfilter.

  Valtra hävdar att detta är den ideala lastartraktorn. Om det stämmer återstår att se när ATL får möjlighet att provköra den. Men den fabriksmonterade frontlastaren kommer i alla fall från svenska Quicke/Ålö.

   Kunden kan till stor del designa sin traktor själv.
  Kunden kan till stor del designa sin traktor själv. FOTO: Valtra

  Ett tillbehör som kommer att säljas till frontlastaren är X-tilt. Den sitter mellan lastaren och redskapet och gör att redskapsfästet kan vinklas horisontellt i sidled 20 grader åt båda hållen, med alla andra hydrauliska funktioner intakta. Detta för att exempelvis underlätta vid lastning när traktorn inte står plant.

  Sikten från förarplats ser utifrån pressbilderna ut att vara god, och ett stort takfönster för sikten uppåt är standard. Både hyttfjädring och framaxelfjädring finns som tillval.

   Med tillbehöret X-Tilt kan redskapet på lastaren vinklas horisontellt 20 grader åt båda hållen.
  Med tillbehöret X-Tilt kan redskapet på lastaren vinklas horisontellt 20 grader åt båda hållen. FOTO: Valtra

  G-serien blir den första i effektklassen som får Valtras armstöd Smarttouch och full tillgång till utrustning för precisionsodling.

  Transmission på alla modeller är en powershift med 24+24 växlar i fyra grupper, där växlingen mellan grupperna delvis sker automatiskt. På Versu-modellerna går det att köra enbart med körspaken. Som tillval finns också krypväxel ner till 120 meter per timme.

   Valtra G ska vara särskilt lämpad för uppgifter där frontlastaren behövs.
  Valtra G ska vara särskilt lämpad för uppgifter där frontlastaren behövs. FOTO: Valtra

  Beroende på modell ligger hydraulflödet på 100-110 liter per minut. Active och Versu-modellerna har ett lastavkännande system med upp till fem ventiler bak och fyra fram.

  Valtras traktorer i den här storleksklassen har ju länge varit populära även i skogen. Och här ska ingen behöva bli besviken. Förarsätet kan vändas 180 grader, som tillval finns bland annat ståltank, smala stänkskärmar, takbåge, polykarbonatglas och extra ljuspaket.

   I detta lägre effektområde blir G-serien den första som får Valtras armstöd Smarttouch.
  I detta lägre effektområde blir G-serien den första som får Valtras armstöd Smarttouch. FOTO: Valtra

  Även G-serien inkluderas i Valtras Unlimited-koncept, där kunden själv till stor del kan designa sin traktor med olika tillbehör och lackeringar. En nyhet är också att traktorerna går att förbeställa på nätet. När det gjorts tar sedan en försäljare kontakt med kunden och slutför beställningen.

  Under den digitala presskonferensen på torsdagen fick vd Jari Rautijärvi frågan om vilken modell som kommer härnäst i den femte generationen Valtra, men några klara svar ville han inte bjuda på.

  – Nästa år firar vi 70-årsjubileum. Då kommer vi att introducera några väldigt intressanta Valtraprodukter och tjänster.

   Valmöjligheter. Olivgrön är en av de nya färgerna.
  Valmöjligheter. Olivgrön är en av de nya färgerna. FOTO: Valtra

  Valtra G

  G-seriens fem modeller: G 105, G 115, G 125 Eco, G 125 Standard och G 135.

  Motor: Fyrcylindriga Agco Power

  Cylindervolym: 4,4 liter

  Motoreffekter: 105-135 hk (110-145 med boost)

  Transmission: Powershift, 24+24 växlar i fyra grupper

  Tjänstevikt: 5 140 kilo

  Max totalvik: 9 500 kilo

  Vändradie: 4,36 meter

  Hydraulflöde: 100/110 liter mer minut

  Tillgänglighet: Från och med i höst

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen