Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 28 april

  Får bidrag för att utveckla ny frostskyddsbevattning

  Svenska Irriot, som utvecklar datorstyrda bevattningskranar, är på väg att ta sin precisionsbevattningsutrustning till en ny nivå. Med hjälp av pengar från Vinnova ska företaget utveckla en helt ny typ av frostskyddsbevattning i frilandsodlingar.

  ATL har tidigare uppmärksammat svenska Irriot som utvecklar system för precisionsbevattning av frilansodlingar, parker och grönytor. Förra gången hälsade vi på hemma hos Bosse Rappne, som använder systemet i sin frilandsodling där han odlar blommor.

  Redan då berättade Bosse Rappne om hur systemet kunde vara ett skydd under frostiga nätter, genom han kunde styra nattbevattningen via sin mobil. I dag löser många lantbrukare detta genom att vattna grödorna i intervaller vilket i praktiken kräver att kranarna öppnas och stängs manuellt ute på fältet för att trycket inte ska fallera.

  LÄS OCKSÅ: Bosse Rappne: ”Vi får mycket högre kvalitet på grödorna”

   Bosse Rappne hade tidigare nio kranar som han var tvungen att öppna och stänga manuellt på sin ett hektar stora frilandsodling där han odlar blommor och grönsaker. Till vänster syns Johan Wendt och Mikhail Soloviev på Irriot som står bakom lösningen, samt den basstation som håller ordning på hela bevattningen.
  Bosse Rappne hade tidigare nio kranar som han var tvungen att öppna och stänga manuellt på sin ett hektar stora frilandsodling där han odlar blommor och grönsaker. Till vänster syns Johan Wendt och Mikhail Soloviev på Irriot som står bakom lösningen, samt den basstation som håller ordning på hela bevattningen. FOTO: Fredrik Stork

  Denna del har Irriot redan datoriserat inom ramen för sitt system för precisionsbevattning, och nu vill företaget ta ytterligare ett steg genom att också bygga in olika temperatursensorer i systemet. Genom att placera sensorer i marken och i växthöjd hoppas företaget plocka bort mycket av den manuella handpåläggning som också skapar en stor stress för odlarna, men också mycket svinn när grödorna fryser bort.

  Hela utvecklingsprojektet väntas kosta 1,4 miljoner kronor, varav Vinnova står för ett bidrag på 700 000 kronor.

  Vid sidan av utvecklingsprojektet står det också klart att mycket har hänt inom företaget sedan ATL senast skrev om Irriot. Dit hör inte minst den pågående coronakrisen, som fullständigt kastade omkull företagets planer på att dra i gång tillverkningen i Kina. I stället har produktionen förlagts till Östeuropa, och i nuläget väntar ett tiotal kunder på att få sin utrustning på plats.

  – Vi har sålt till flera odlare runt om i Sverige, men också till exotiska platser som Nya Kaledonien utanför Nya Zeeland, säger Johan Wendt, kommunikationsansvarig på Irriot.

   Så här ser den produktionsklara datorstyrda kranen ut i dag.
  Så här ser den produktionsklara datorstyrda kranen ut i dag. FOTO: Irriot

  LÄS OCKSÅ: Här styrs bevattningen trådlöst och med stor precisionLÄS OCKSÅ: Bosse Rappne: ”Vi får mycket högre kvalitet på grödorna”

  Relaterade artiklar

  Till toppen