Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 mars

  Traktorval speglar storleksrationaliseringen

  Traktorer på mellan 150 och 200 hästkrafter har blivit ett viktigare segment. Anders Fällman vet varför.

  Ju mindre traktor, desto mera skarpare konkurrens och lägre handelsmarginal i nyförsäljningen. Det är positivt för köparen, men minskar återförsäljarnas avans och tvingar fram kompromisser och begränsningar i utrustningsnivån. Därför ger trenden med färre men större traktorer en bibehållen värdevolym.

  Traktorer i 100 – 120 hästkrafter dominerar registreringsstatistiken, men tappar till 150 till 200 hk, medan stordragarna inte ökar i antal utan i storlek. Det är inte komforten det hänger på, den är snudd på jämförbar. Många familjejordbruk föredrar en större gårdstraktor när det är dags att byta.

  För lantbrukaren är det i första hand fler transmissionsalternativ och mer kraft som tilltalar. Man vill ha marginal i traktorns kapacitet. Att storleksklassen 150 till 200 hästkrafter har blivit ett viktigare segment syns i modellutbudet. Tillverkarna anstränger sig att ha serier med modeller för olika behov.

  Det syns tydligast i trenden hos tillverkarna att bredda valfriheten i motoralternativ med både fyror och sexor. För en del är den optimala gårdstraktorn en traktor med de prestanda som en sexcylindrig motor ger. För andra lockar den fyrcylindriga motorns egenskaper.

  Fyrorna ger en något kompaktare traktor, som gjord för att vara mångsysslande lastartraktor för inomgårdsysslor, lika smidig som en 100 hästkrafters traktor. Nu tenderar fyrcylindrigt att prioriteras och vid varje stor lantbruksmässa presenterar någon tillverkare sin största fyrcylindriga traktor hittills. Det speglar viljan att hålla måttet också ute på familjejordbrukens åkrar och på landsvägen.

  Begagnatmarknaden för redskap och maskiner driver också mot större traktor. En 110 hästkrafters traktor håller ofta inte måttet när man sneglar på utbudet på begagnade maskiner. En fyrskärig växelplog eller en fyrameters kombisåmaskin kräver en större traktor.LÄS OCKSÅ: Så mycket omsätter traktormarknadenLÄS OCKSÅ: Tronbyte på traktortoppenLÄS OCKSÅ: Populäraste traktorerna i grannländernaLÄS OCKSÅ: Därför höjs nu maskinpriserna oväntat

  Till toppen