Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 3 december 2019

  Få frågor är så viktiga som lönsamheten

  Ålands hav.

  Härligt att vi pratar så mycket om lönsamhet. Vi måste prata mer om det, skriver Fredrik Stork, teknikreporter på ATL.

   Fredrik Stork på Bondebåten 2019.
  Fredrik Stork på Bondebåten 2019. FOTO: Sören Andersson

  Under evenemanget Bondebåten, som samlar runt 200 lantbrukare, avslutade min journalistkollega Anders Fällman sitt debattseminarium med 10 000 kronorsfrågan vad som är den viktigaste frågan för lantbruket framöver. Nästan alla svarade lönsamheten – det vill säga hur det hårt kurrensutsatta lantbruket ska få möjlighet att tjäna mer pengar.

  Där och då kändes det befriande att så många svarade så. För vad kan egentligen vara viktigare? Utan ekonomiskt hållbara lantbruksföretag hjälper plötsligt inga regellättnader i världen, och knappast några andra reformer heller för den delen.

  Därför kändes det också sorgligt när det kom fram att mitt lunchsällskap fick mer betalt för att hyra ut sitt stall än att fortsätta med djurproduktionen. Strukturomvandlingen inom lantbruket är naturligtvis inget nytt. Men när den blir påtaglig även för större växtodlingsgårdar säger det också ganska mycket om vilken verklighet lantbruket lever i.

  Gården hade i det här fallet helt enkelt räknat ut att företaget tjänade mer per kvadratmeter på att hyra ut stallet till bil- och båtägare, och detta till en minimal arbetskostnad. Bilar kräver som bekant ingen daglig omsorg, inga dyra ventilationslösningar och inga myndighetsinspektioner.

  Märk väl att jag inte tycker att det är något fel på att tjäna pengar på sidoverksamheter. Snarare tvärtom. Men i dag har sidoverksamheterna blivit så viktiga för så många att de snarare är den bärande länken i lantbruket – återigen sätts lönsamheten ur spel.

  Eller som en återförsäljare som jag intervjuade uttryckte det: ”Sidoverksamheterna är bara ett sätt för mig att behålla gården och fortsätta med växtodlingen.” Även här låg merparten av omsättningen och de anställdas engagemang i det stora familjeföretaget långt utanför fälten.

  Som teknikreporter på ATL, Lantbrukets affärstidning, finns det därför inget viktigare att ta fasta på än lönsamheten. Hästkrafter som inte är till någon nytta imponerar knappast på mig. Däremot blir jag många gånger imponerad över de skickliga företagare som jag möter, som investerar i ny teknik för att bli mer lönsamma.

  Med tanke på hur viktig ekonomin är ska det också bli spännande att se vad Borgeby Fältdagar kan göra på temat. Lönsamt lantbruk är som bekant det övergripande ämnet när mässarrangören bjuder in sin publik nästa år.

  Här är min förhoppning att tekniken ska hjälpa oss en bit på vägen. Men för att komma i mål behövs även andra satsningar, och dessa måste vi fortsätta att prata om.

  Relaterade artiklar

  Till toppen