Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 28 oktober

  Rådgivarens tips inför maskinaffären

  Hur hittar man egentligen rätt i djungeln av maskiner? Och hur mycket tid och efterforskningar bör man lägga på ett större maskinköp? ATL har frågat maskinrådgivaren Fredrik Hallefält.

   Maskinrådgivaren Fredrik Hallfält vid HIR Skåne ger sina tips kring maskininvesteringar.
  Maskinrådgivaren Fredrik Hallfält vid HIR Skåne ger sina tips kring maskininvesteringar. FOTO: Hans Dahlgren

  På frågan om hur man bäst investerar sina pengar börjar Fredrik Hallefält, maskinrådgivare och känd från ATL:s dieselspararserie, med att fråga sig om det ens finns något alternativ. I en verklighet som i allt större utsträckning styrs av närheten till service blir maskinförsäljningen allt mer komplex.

  Men många maskiner är också måste-investeringar som inte kan ersättas på andra sätt.

  – Det finns de som köper en tröska för att man måste ha en, även om de kanske inte kan räkna hem den ekonomiskt, eftersom det är så svårt att leja in tjänsten, säger Fredrik Hallefält.

  För enskilda verkstadssamtal

  När investeringsbeslutet väl är taget kan maskinvalet ofta konkretiseras ner till en handfull större aktörer, och bland de lantbrukare som ATL har pratat med är det mer regel än undantag att föra samtal med flera leverantörer. Så tror Fredrik Hallefält också att många gör för att lyckas med sina affärer. Att samarbetet med verkstaden fungerar är också något som återkommer gång på gång i samtalen. Mattias Larsson på Abbotnäs säteri – som bloggar på Atl.nu – berättar till och med att de ofta brukar föra enskilda samtal med reservdelar och eftermarknad i samband med större köp.

  Konkreta tips

  Vi återvänder till samtalet med Fredrik Hallefält:

  Läser man maskinhandlarnas säljargument så blir man fullständigt förblindad av alla unika lösningar, patent och argument som beskriver hur bränsleeffektiv eller unik bearbetning en viss maskin ger. Hur navigerar man rätt i informationsflödet?

  – Ofta så kan ju säljaren inte mer än vad som står i broschyrerna. Nu är jag lite elak men ibland är det ju marknadsavdelningen som har hittat på detta. Då blir man lite besviken.

  För att navigera rätt i informationsflödet ger våra tre lantbrukare också rådet att ta hjälp av kollegor. Men de ger även andra konkreta tips:

  • Börja med att kolla in begagnatmarknaden för att få en bra bild av restvärdet, och hur ett visst märke eller en viss modell utvecklar sig över tid.

  • Gör kalkyler och väg in de dolda logistikutgifterna, säger Per Christerson.

  • Mattias Larsson lyfter fram de dolda utgifterna i sina maskinkalkyler, och nämner bland annat att den dyrare traktorn vid ett tillfälle till och med kunde bli billigare när faktorer som bränsleförbrukning och andrahandsvärde vägdes in. Kalkylen, som baserades på siffror från egna provkörningar av olika märken, gav i det här fallet en dieselbesparing på 360 000 kronor på tio år.

  • Även om kalkyler är svåra att göra på förhand kan man också lära sig mycket på att göra efterkalkyler under tiden som man äger maskinen. Då får man en bild av den faktiska kostnaden, som man sedan kan använda för att ta nya strategiska beslut.

  • Men med den nya tidens digitala möjligheter är förutsättningarna också bättre än någonsin att ta reda på hur maskinerna körs, hur effektiva olika redskapskombinationer är, samt hur effektiva olika förare är på olika moment. Här finns det mycket att lära av varandra!

  • Vikten av ett bra förarbete kan inte nog poängteras och lyfts fram av alla intervjuade. Och här bör självklart även personalen vara involverade när man byter maskin, även om de avgörande besluten alltid måste tas på ägarnivå, enligt Erik Hermelin i Sjöbo.

  Svårt att ta betalt

  Som maskinrådgivare upplever Fredrik Hallefält numera att det är svårt att ta betalt för den här typen av tjänster. Och det trots att många komplicerade frågor kan konkretiseras ner till breddval, bränsleförbrukning och investeringar kopplade till framtida generationsväxlingar och mycket annat.

  Samtidigt finns det många professionella lantbrukare som inte är främmande för att privatimportera maskiner, diskutera priser och ställa maskinhandlarna mot väggen när det dyker upp frågor, fortsätter Fredrik Hallefält.

  Men borde man inte bli bättre på att ställa olika maskiner mot varandra, så man väljer det som är mest ekonomiskt?

  – Det ska man absolut göra. Det finns många öststatsmaskiner som kan fungera hur bra som helst. Men det gäller att man vet att verkstaden kan få hem grejerna och att de kan få allt att fungera, säger Fredrik Hallefält.

  Efterlysning:

  Har du fler tips på hur man bäst lyckas med maskinaffärerna. Mejla ATL:s reporter Fredrik Stork på fredrik.stork@atl.nu

  Relaterade artiklar

  Till toppen