Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 29 maj 2016

  Expert tvivlar på solenergi i Sverige

  Solenergin kommer troligen aldrig bli en stor energikälla i Sverige. Och det spelar heller ingen roll, det menar en av landets experter i ämnet.

  - Sverige är redan helt outstanding, säger Björn Karlsson till TT.

  FOTO: Ann Lindén

  Solenergin har lyfts fram som räddare i klimatfrågan och är enligt förespråkarna den mest populära energiformen att investera i just nu.

  Men siffror från branschorganisationen Energiföretagen visar att trots att solenergin ökar är det från ytterst låga nivåer. 2015 stod den för 0,06 procent av elproduktionen i landet.

  Nu menar Björn Karlsson, professor i energiteknik vid Mälardalens högskola, att solenergin aldrig kommer att bli speciellt stor i Sverige men att det heller inte är något problem.

  ”Sverige är helt outstanding”

  – Ska man hårdra det hela kan man säga att världen behöver solel, men inte Sverige, säger Björn Karlsson till TT och menar att den svenska elproduktionen är till nästan hundra procent fossilfri i dag genom vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och biobränsle.

  – Sverige är redan helt outstanding, säger han till TT.

  Det är Sveriges långa och solfattiga vintrar som gör att Björn Karlsson tvekar inför solenergin som en viktig källa i framtiden. Lägg därtill att investeringen än så länge är dyr.

  – I Spanien och Italien är läget gynnsammare, tack vare solinstrålningen. Där är kostnaden bara hälften så stor som i Sverige, och i många delar av världen kommer solenergin att få stor betydelse. Men här hemma sätter de långa solfattiga vintrarna käppar i hjulet. Man kan lagra energin i batterier men inte över en hel vinter, säger han till TT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen