Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 juni 2019

  Enkelt tallskydd ska minska älgskadorna

  Med hjälp av ett enkelt metallskydd ska det gå att få en bra tillväxt på tallen utan att det påverkar jaktmöjligheterna.

  Bakom uppfinningen står Johan Larsson, som kom på idén under en vanlig bilresa.

   Det utstansade tallskyddet har armar och fötter som gör att det enkelt kan klämmas runt toppskottet för att skydda det mot betande älgar.
  Bild 1/3 Det utstansade tallskyddet har armar och fötter som gör att det enkelt kan klämmas runt toppskottet för att skydda det mot betande älgar. FOTO: Fredrik Stork
   Johan Larsson kom på idén under en biltur, och har nu ägnat de senaste sex åren åt att utveckla och testa sin produkt.
  Bild 2/3 Johan Larsson kom på idén under en biltur, och har nu ägnat de senaste sex åren åt att utveckla och testa sin produkt. FOTO: Fredrik Stork
   Tack vare de utstansade armarna och benen kan tallskydden enkelt transporteras i det tillhörande hölstret.
  Bild 3/3 Tack vare de utstansade armarna och benen kan tallskydden enkelt transporteras i det tillhörande hölstret. FOTO: Fredrik Stork

  – Det började efter stormen Gudrun när jag blev väldigt varnad för att planera tall. Jag provade allt och tänkte till sist att jag skulle hägna in hela området. Men då skulle jag inte få något att jaga på, säger Johan Larsson när ATL möter honom i hans monter på Skogselmia.

  I stället övervägde han att hägna in utvalda delar, ja till och med utvalda plantor, innan han gjorde den där bilresan som nu är historia. Det var under den, som han som en blixt från en klar himmel, kom på att han skulle testa att bara skydda toppen med ett enkelt plåtklips.

  Sagt och gjort. Johan Larsson sökte patent och har nu ägnat de senaste sex åren åt att utveckla sin produkt. En stor del av utvecklingsarbetet har gått ut på att hitta rätt form på skyddet, dels för att den skulle bli tillräckligt avskräckande men också för att hitta en bra passform som gör att den enkelt kan transporteras. Det sistnämnda har han åstadkommit genom ett tillhörande hölster.

  – De resultat som vi har sett på våra testytor är att vi får en väldigt bra tillväxt och att vi får mycket djur, väldigt bra jakt och dessutom har vi minskat betestrycket på grannfastigheterna.

  Flyttbart skydd

  På de egna planteringarna kan han se att sidoskotten betas flitigt. Men tack vare att toppskotten hålls intakta växer skogen ändå frodigt. Skyddet kan sedan flyttas upp i takt med att tallen växer, eller återanvändas på andra plantor och hamnar de i skogen ska den rosta sönder på 10-20 års sikt.

  Johan Larsson har i det här fallet valt bort utstickande taggar eftersom testerna har visat att det helt enkelt inte behövs.

  – Vi ser att vissa skydd har haft bitskador, och då lär de sig väldigt snabbt att undvika dessa. Men normalt går de bara fram och konstaterar att det är något konstigt på toppen och då låter de helt enkelt bli.

  Det finns ingen risk att djuren äter upp dem och får ner dem i magen?

  – Inte vad vi har sett.

  Med lite träning ska det gå att placera ut upp till 400 skydd i timmen, men 200 är ett mer realistisk riktmärke beroende på hur terrängen ser ut, enligt Johan Larsson.

  – Det som också är lite roligt är att vi möter människor som helt plötsligt får ett hopp. Hittills har vi sålt 200 000 tallskydd, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen