Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 juni 2017

  Elpriser fortsatt stabila

  En mild och blåsig vår har gjort att elpriset varit stabilt under 30 öre per kilowattimme, kWh. Och priset tros hålla i sig.

   En mild och blåsig vår har gjort att elpriset varit stabilt under 30 öre per kilowattimme, kWh.
  En mild och blåsig vår har gjort att elpriset varit stabilt under 30 öre per kilowattimme, kWh. FOTO: Mostphotos

  Hittills i år har vindkraftsproduktionen varit i snitt varit 26 procent högre än under samma period förra året.

  – Det betyder att vindkraften har stått för nio procent av den totala elproduktionen hittills i år, säger Matina Rosenberg på Bixia.

  Även kärnkraften tuffar på. Kärnkraftstillgängligheten har legat på i snitt 95 procent hittills i år vilket är det högsta sedan 2008.

  Vattenmagasinen fylls på

  Och även vattenmagasinen fylls på. Den hydrologiska balansen har stärkts från ett underskott på minus 12 TWh i mars till minus 6 TWh i början av juni.

  – När vårfloden kulminerar kan det pressa ner elpriset rejält men än så länge har vi inte sett att den orsakat låga spotpriser mer än under några enstaka timmar i slutet av maj, säger Matina Rosenberg.

  Trots den milda våren med ett antal värmerekord och mer vindkraft än förra året har årets priser legat 37 procent högre än förra året, enligt elbolaget Bixias vårrapport.

  Priserna ligger fast

  Men priserna spås inte stiga framöver. ” Successivt stigande temperatur bör medföra ett sjunkande spotpris för juni men utan några stora fall”, skriver Axpo i sitt månadsbrev.

  Den milda våren har gjort att den totala elanvändningen varit något lägre än vanligt. Under våren har vi i Norden varit nettoexportörer av el, hittills i år har vi exporterar i snitt 0,2 TWh el per vecka.

  – Det är högst troligt att vi kommer att vara nettoexportörer av el även de kommande tre månaderna om den hydrologiska balansen ligger kvar kring den nivån vi har nu, säger Matina Rosenberg.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen