Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 maj 2019

  Smidig ellastare bäst vid fint väder

  Vänna

  Helena Vestin och Per Jonsson har investerat i en ellastare till sin gård utanför Timrå. Nu överväger de att köpa en eltraktor.

  – Det är nästa steg, säger Helena Vestin.

  Både Helena Vestin och Per Jonsson arbetar som veterinärer. Samtidigt driver de en gård med grisuppfödning, slakteri och försäljning i Vänna i Medelpad. År 2017 uppförde paret en solcellsanläggning på sin lantgård och köpte samtidigt en eldriven kompakt hjullastare av modellen Weidemann 1160 eHoftrac av en lokal återförsäljare.

  – Den är billigare i drift, smidigare i stallet och mer miljövänlig än lastaren vi hade tidigare, säger Helena Vestin.

  – Genom att fälla ner hytten tar man sig smidigt fram inne i stallarna. Den är utrustad med en krokodilgrip att använda när man ska gödsla ut. Det känns bra att inte behöva släppa ut diesel bland djuren, vilket vi tvingades göra med vår tidigare lastare.

  ATL har tidigare tittat närmare på Weidemanns kompaktlastare.

   Helena Vestin och Per Jonsson är nöjda med sin ellastare. ”Den är billigare i drift, smidigare i stallet och mer miljövänlig än lastaren vi hade tidigare”, säger Helena Vestin.
  Helena Vestin och Per Jonsson är nöjda med sin ellastare. ”Den är billigare i drift, smidigare i stallet och mer miljövänlig än lastaren vi hade tidigare”, säger Helena Vestin. FOTO: Privat

  Eltraktor nästa steg

  I Vänna används ellastaren även som komplement vid snöskottning. En traktor krävs när stora snömängder ska forslas bort. Helenas och Pers nuvarande traktor går på diesel. Nästa stora investering på gården kan mycket väl bli en eltraktor, förklarar Helena Vestin.

  – Vi är inte där ännu, men förhoppningsvis kommer vi till ett sådant läge. Vi är en liten gård med lågt djurantal och hög förädlingsgrad. Vi försöker bedriva en så hållbar verksamhet som möjligt utifrån våra förutsättningar, förklarar hon.

   Bra att forsla balar med.
  Bra att forsla balar med. FOTO: Privat

  Transporterar balar

  På gården i Vänna används lastaren bland annat till att lyfta och transportera balar. Under sommarhalvåret ersätter den även sådana arbetsmoment som på andra gårdar utförs med hjälp av fyrhjulingar.

  – Vi använder exempelvis ellastaren till att köra stängselmaterial med, och vatten, mat och ved. Det är ett säkert arbetsfordon, som inte går så fort. Om man är 16 år och har en traktorutbildning kan man köra den.

   Vintertid används ellastaren bland annat till att skotta snö.
  Vintertid används ellastaren bland annat till att skotta snö. FOTO: Privat

  Får inte gå tom på el

  Nackdelar finns också. Med ett laddningsbart fordon gäller det att planera varje körning. Lastaren bör inte gå tom på el, för då måste den bogseras till laddningsstationen på gården. Förarplatsen är inte utrustad med väggar eller fönster, så den som kör är inte lika skyddad från regn och kyla som en traktorförare.

  – Men när det är fint väder är det fantastiskt att arbeta med ellastaren, säger Helena Vestin.

  – Den ger ifrån sig ett betydligt lägre ljud än en vanlig traktor, berättar hon också.

  Weidemann 1160 eHoftrack

  Färdmotor: 6,5 kW

  Laddningstid: 8 timmar

  Körtid vid vanliga jordbruksarbeten, oavbruten drift: 2-3,5 timmar

  Körhastighet: 0-15 kilometer i timman

  Källa: Weidemann

  Relaterade artiklar

  Till toppen