Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 oktober 2019

  Stor efterfrågan på maskiner med alternativ drift

  Jönköping

  Efterfrågan på hybridmaskiner eller ren eldrift är stor när många ställer om från fossilfritt. Men tillgång och efterfrågan är inte i fas än.

  – Fortfarande är utbudet väldigt snålt så många får kompromissa i sitt maskinval, säger Mats Axelsson vid Svenningsens Maskin AB.

   Marknaden är långt ifrån i fas än och många tvingas kompromissa i sitt val av maskiner när man måste nå sina klimatmål, menar Mats Axelsson vid Svenningsen Maskin AB.
  Marknaden är långt ifrån i fas än och många tvingas kompromissa i sitt val av maskiner när man måste nå sina klimatmål, menar Mats Axelsson vid Svenningsen Maskin AB. FOTO: Lena Karlsson

  Allt fler maskintillverkare satsar på hybridmaskiner eller ren eldrift för skötsel av utemiljöer. Med eldrift blir maskinerna tystare, vilket innebär att de kan köras i känsliga miljöer som kyrkogårdar. Men det blir också en bättre arbetsmiljö genom minskade avgaser.

  – Man vill helt enkelt få bort människan från maskinerna. Det sker många olyckor i till exempel slänter. Då är det bättre att ha människan på ett säkert ställe, säger Mats Axelsson vid Svenningsens Maskin AB.

  På branschmässan Elmia Park för skötsel och anläggning av utemiljöer visade Svenningsens flera maskiner, både radiostyrda med bensindrift eller hybrider. En av dem var Metron som hade Sverigepremiär. En stor proffsmaskin, utvecklad av österrikiska maskintillverkaren Reform. Maskinen är gjord för att kunna köras i svåra förhållanden som starkt kuperad terräng. Det är en radiostyrd hybridmaskin med separata hjulupphängningar för att alltid kunna ha fyra hjul i backen.

  – Det här är en demomaskin, som vi nyligen visade i Norge, och hittills har den tagits emot positivt. Vi räknar med att den ska gå i serieproduktion i december i år, säger Christoph Haslinger från den österrikiska tillverkaren.

   Österrikiska tillverkaren Reform presenterade för första gången i Sverige sin nyutvecklade radiostyrda elhybrid Metron P 48 RC. Maskinen kan bland annat utrustas med slaghack, klippdäck, rotorklippare, snöplog eller borste. Prislapp runt 750 000 kronor.
  Österrikiska tillverkaren Reform presenterade för första gången i Sverige sin nyutvecklade radiostyrda elhybrid Metron P 48 RC. Maskinen kan bland annat utrustas med slaghack, klippdäck, rotorklippare, snöplog eller borste. Prislapp runt 750 000 kronor. FOTO: Lena Karlsson

  Efterfrågan på hybrider, eller framför allt maskiner med ren eldrift, för skötsel av grönytor och andra utemiljöer är stor.

  – Det är en stark växande efterfrågan. Många kommuner och andra har klimatmål som är rätt snävt satta. I många kommuner ska det helst vara fossilfritt inom bara ett par år, säger Mats Axelsson.

  Finns det då utvecklade maskiner på marknaden som kan täcka behovet?

  – Där är man inte i fas än. Fortfarande är utbudet av maskiner väldigt smalt så tyvärr är det många som får kompromissa och ta maskiner som kanske inte riktigt är anpassade för de arbetsuppgifter man tänkt.

  Mats Axelsson tror att det kommer att ta fyra-fem år innan tillverkarna har klarat av att fylla de behov marknaden har.

  – Jag tror de flesta tillverkare jobbar på att få fram både hybrider och rena elmaskiner. Vissa jobb är ju svåra att göra med en ren elmaskin, därför finns även ett stort behov även av hybridmaskiner för att göra de tunga jobben där det krävs mycket energi.

   Roger Gradin, marknadschef på Camro AB, fick köra många vändor med nya eldrivna frontrotorklipparen Gianni Ferraris GSR +Electric, och som också lockade många besökare från bland annat kyrkogårdsförvaltningar som här från Västra Marks församling.
  Roger Gradin, marknadschef på Camro AB, fick köra många vändor med nya eldrivna frontrotorklipparen Gianni Ferraris GSR +Electric, och som också lockade många besökare från bland annat kyrkogårdsförvaltningar som här från Västra Marks församling. FOTO: Lena Karlsson

  Tyst gräsklippare

  På mässan fanns gott om maskiner för att sköta grönytor som kommunala gräsmattor, kyrkogårdar och golfbanor. En av de grönytemaskiner som fick stor uppmärksamhet var Gianni Ferraris GSR +Electric, en eldriven rotorgräsklippare för professionellt bruk. Bara ett svagt brummande avslöjade att det var klippning på gång.

  Årets branschmässa för skötsel och anläggning av allehanda utemiljöer hölls samtidigt som mässan Elmia Garden. Utställare och besökare kunde besöka båda mässorna och knyta kontakter över affärsområdena som i mycket tangerar varandra. Under mässan hölls också konferensen Urban Green Talks.

  På Elmia park deltog 181 utställare och räknade in drygt 8 600 besökare. Totalt besöktes båda mässorna av 14 800 besökare. Nu dröjer det till 2021 innan det är dags för Elmia Park igen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen