Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 July

  Mekanisk ogräsbekämpning i fokus på Brunnby

  Brunnby

  Mekanisk ogräsbekämpning, med hjälp av redskap från Einböck, var en av temademonstrationerna under Brunnby Lantbrukardagar.

  Einböck har specialiserat sig på radhackar och ogräsharvar, och säljs genom Lantmännen Maskin i Sverige.

  – I takt med att den ekologiska arealen ökar och kempreparaten får det allt svårare att ta olika ogräs så ser vi ett ökat intresse för mekanisk ogräsbekämpning både bland ekologiska och konventionella odlare, säger Ingvar Mårtensson, som är segmentchef hos Lantmännen Maskin.

  Ogräsharven Aerostar säljs i arbetsbreddar från tre till 18 meter, varav sex- och tolvmetersvarianterna har blivit storsäljare i Sverige.

  Upptill är redskapet utrustat med en sålåda på 300 liter för fångstgrödor som vallfrö, men lådor upp till 500 liter finns också som tillval.

  För att precisionen genom grödan ska bli så bra som möjligt är harven uppbyggd i fixerade sektioner, som i det här fallet är 1,5 meter breda. Pinnarna är i sin tur sju millimeter tjocka, varav många väljer den vinklade varianten för att få en bra aggressivitet.

  Resultatet i demofältet kan se styggt ut. Men Ingvar Mårtensson bedömer ändå att grödan ska rätta till sig.

   Med hjälp av ett extra stödhjul där bak är ogräsharven mer exakt. Modellen på bilden heter Aerostar Exact.
  Med hjälp av ett extra stödhjul där bak är ogräsharven mer exakt. Modellen på bilden heter Aerostar Exact.

  Mer precision

  I sitt senaste utförande levereras ogräsharven även med ett extra stödhjul där bak, vilket också har gett upphov till tilläggsnamnet Exakt, just för att redskapet ska bli mer exakt i sin djuphållning.

  Sverker Peterson, som driver lantbruk i Östergötland, var en av utövarna som gav sig till känna under demonstrationen. Han köpte sin ogräsharv för tre år sedan och säger sig mest ha positiva erfarenheter av redskapet.

  – Det tar en tid att lära sig tekniken, men vi anser att den fungerar bra på våra jordar, som är lite moränitleror, säger han.

  Jämfört med många andra kör han i betydligt lägre hastigheter genom grödan, ner mot 3,5 till sju kilometer i timmen. Bäst resultat tycker han sig få om man upprepar proceduren var femte dag, från det att man ser ogräset, och med sex till åtta repetitioner i vårsäden. Men resultatet varierar också med vädret, påpekar han.

  – Ibland fungerar det jättebra. Men med en regnig sommar kommer man inte ut för att ogräsharva, och då blir ogräset för stort. Då blir det svårt att ta det, och då måste man gå ut hårdare och då skadar man grödan, säger Sverker Peterson.

  Under visningen demonstrerade Lantmännen även en radhacka från Einböck som säljs i arbetsbreddarna tre till tolv meter, och i buret eller bogserat utförande. Radhackorna beskrivs dock närmast som en begränsad produkt i Sverige, med ett mindre antal sålda exemplar varje år.

  – Men ogräsharvarna säljer väldigt bra och det säljs mer för varje år som går. Det finns även många konventionella odlare som är intresserade och som använder tekniken för att reparera vallar, och så in olika fånggrödor i huvudgrödor, säger Ingvar Mårtensson.

   Einböck hade många olika redskap för att ta hand om ogräset.
  Einböck hade många olika redskap för att ta hand om ogräset.

  LÄS OCKSÅ: Ny dikningsplog går 40 procent lättareLÄS OCKSÅ: Bra säljstart för uppfinnande lantbrukare

  Till toppen