Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 7 april

  Dyrare att köpa balplast – och att återvinna den

  Priset på ny sträckfilm till inplastning av balar har stigit kraftigt den senaste tiden. Dessutom har återvinningsavgiften för den använda plasten höjts.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Efterfrågan på plast har ökat i världen och det avspeglar sig även i de priser som lantbrukarna betalar för sträckfilm och nät.

  – Det är nog en viss coronapåverkan, men den stora påverkan är att det är större efterfrågan än tillgång på råvara just nu, vilket har lett till den stora prisuppgången. Detta påverkar också tillverkarna av sträckfilm, säger Johannes Åkerblom, chef för växtodling på Lantmännen.

  Sedan den 1 februari har lantbrukarpriset på sträckfilm gått upp med cirka 35 procent. Många kunder hos Lantmännen köpte sträckfilm tidigt i år och slipper därmed en del av prisuppgången.

  Än så länge är det ingen prisnedgång i sikte.

  – Det tickar på lite fortfarande men är kanske inte lika skarpa svängningar som för några veckor sedan. Än så länge är det inget tecken på att priserna faller tillbaka utan de fortsätter uppåt litegrann, säger Johannes Åkerblom.

  Plasten blir också dyrare för lantbrukaren då återvinningsavgiften har höjts i omgångar de senaste åren. Vid årsskiftet höjde insamlingsbolaget Svensk Ensilageplast Retur AB (Svepretur) avgiften från 1,20 till 1,40 kronor per kilo sträckfilm. Svepretur drivs utan vinstintresse och återvinningsavgifterna återspeglar kostnaderna för att ta hand om plasten.

  Avgifterna påverkas bland annat av det insamlade materialets renhet, torrhet och färg samt tillgång och efterfrågan på regranulerad plast på marknaden.

  – I början av pandemitiden sjönk marknadspriserna kraftigt vilket påverkade basen för återvinningsavgiften. Därmed var det svårt att sälja återvinningsmaterialet. Nu har priserna på världsmarknaden stigit litegrann, säger Håkan Pettersson, vd på Svepretur.

  LÄS OCKSÅ: Dyrt att återvinna färgad balplast

  ATL TV: Svag marknad för färgad plast – återvinningsavgiften höjs

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen