Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 augusti 2019

  Snålast är inte alltid mest ekonomiskt

  Ekeby

  Lugn körning minskar bränsleförbrukningen, men om man inte tänker till kan det faktiskt öka kostnaderna. Vi har ställt två olika strategier mot varandra i transportkörning med traktor och vagn.

   Olika. Fredrik Hallefält, rådgivare på HIR Skåne, och ATL:s Anders Nilsson hade olika strategier när de utmanade varandra i snålkörning.
  Olika. Fredrik Hallefält, rådgivare på HIR Skåne, och ATL:s Anders Nilsson hade olika strategier när de utmanade varandra i snålkörning. FOTO: Hans Dahlgren

  Utanför Ekeby i Skåne har vi lastat en vagn med omkring tio ton grus. Den är kopplad bakom en ny traktor med steglös transmission och en maxeffekt på 175 hästkrafter.

  Energi- och maskinrådgivaren Fredrik Hallefält från HIR Skåne har kopplat in ett instrument i traktorns dator som mäter bränsleförbrukningen. Dessutom mäter vi tiden det tar att köra rundan på drygt tio kilometer.

  Fredrik Hallefält kör först. För att hålla nere bränsleförbrukningen begränsar han motorns maximala varvtal till 1 700 varv.

  – Sedan försökte jag pinna på så fort det gick under den förutsättningen, säger han efter målgång.

  ATL:s teknikreporter och provförare Anders Nilsson stod näst på tur. Han valde en ännu mera försiktig strategi.

  – Jag sänkte det varvtal som motorn tilläts gå upp till jämfört med Fredrik. Sedan lät jag motorn jobba optimalt utifrån de förutsättningarna. Jag tror det tog lite längre tid för mig.

  Det bekräftar Fredrik Hallefält när han tittat på mätningarna och räknat fram resultatet.

  – Ja, jag körde lite fortare än du, men du var lite mera bränslesnål än jag, säger Fredrik Hallefält.

   Planering. Att läsa av trafiken och planera körningen för att slippa bromsa är ett bra sätt att spara bränsle på.
  Planering. Att läsa av trafiken och planera körningen för att slippa bromsa är ett bra sätt att spara bränsle på. FOTO: Hans Dahlgren

  Men han ifrågasätter vem som egentligen vann. Sett till bränsleförbrukning och miljöpåverkan är det ganska tydligt att Anders försiktigare körning är den bästa strategin, men företagsekonomiskt vill Fredrik hävda att hans strategi var något bättre.

  – Om vi räknar med 15 kronor litern för dieseln, 300 kronor i timmen för föraren och 300 för traktorn, så slog jag dig med ett par kronor. Det är ju tyvärr så att traktorförare och traktor är ganska dyra i förhållande till diesel.

  Men det finns generella råd i transportkörning som hjälper till att minska bränsleförbrukningen, utan att körningen behöver ta nämnvärt mycket längre tid.

  – När man kör transport ska man läsa av trafiken och ha bra framförhållning, säger Fredrik Hallefält som också håller kurser i sparsam körning.

   Lugnt. Anpassa körningen så att du inte ligger på för högt varvtal.
  Lugnt. Anpassa körningen så att du inte ligger på för högt varvtal. FOTO: Hans Dahlgren

  Som exempel tar han korsningar där traktorföraren ska lämna företräde. Om föraren kan läsa trafiken och anpassa hastigheten fram mot korsningen så att traktorn inte behöver bromsas i onödan är mycket vunnet.

  – Varje stopp och start kostar väldigt mycket diesel.

  Anders Nilsson är inne på samma spår, att fart är en investering som ska förvaltas.

  – Att använda bromsen är en kostnad, säger han.

  En annan enkel åtgärd för att både spara bränsle och ge bättre totalekonomi är att anpassa däckens ringtryck efter den syssla man gör.

  – Är det transport så ska det vara ganska högt. Det är både för att få ett lägre rullmotstånd och för att inte förstöra däcken, säger Fredrik Hallefält.

  TIPS VID TRANSPORTKÖRNING

  • Varva inte motorn mera än nödvändigt. På steglösa transmissioner går varvtalet enkelt att begränsa i traktorns dator. Med manuell växellåda gäller det att ha rätt växel för att hålla optimalt varvtal och inte bara styra hastigheten med gaspedalen. Lägst bränsleförbrukning har man något under det varvtal som ger högst effekt.

  • Läs av trafiken och planera din körning. Sänk hastigheten, exempelvis inför en korsning, genom att släppa på gasen i tid. Att använda bromsen i onödan är en kostnad. Men glöm inte bort att använda den när det verkligen behövs, och om det är stopplikt så stannar man naturligtvis.

  • Se över din tryckluftsutrustning och gör det enkelt att ändra däcktryck. Under transportkörning ska ringtrycket vara ganska högt. Det minskar bränsleförbrukningen och slitaget på dina dyra däck.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen