Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 9 november

  Dissoil har fått flera stora prestigekunder

  Med stora prestigekunder som Förbifart Stockholm börjar marknaden röra på sig för svenskägda Dissoil. Men fortfarande har företaget svårt att övertyga entreprenadkunderna om att deras nedbrytningsenzymer mot oljespill fungerar.

   Tack vare inspelen från skogsindustrin blev Dissoil-påsen återförslutningsbar. Preparatet som strös över oljespillet innehåller enzymer och vanliga korkrester som har bevisad god uppsugningsförmåga.
  Tack vare inspelen från skogsindustrin blev Dissoil-påsen återförslutningsbar. Preparatet som strös över oljespillet innehåller enzymer och vanliga korkrester som har bevisad god uppsugningsförmåga. FOTO: Dissoil

  Det började med en banbrytande upptäckt, där en påse enzymer visade sig ha goda förutsättningar att bryta ner olika oljerester.

  Att svampar och bakterier kan bryta ner oljespill med hjälp av olika enzymer är inget nytt. Men i normala fall tar processen ofta lång tid när naturen själv ska göra jobbet.

  Men genom att koncentrera enzymerna i tillräckligt stor mängd kunde Dissoil och Skogforsk visa att preparatet kunde snabba på nedbrytningen.

  Enzymerna blandas i det här fallet med rester från vinkorkstillverkningen, som är en sedan länge använd absorbent mot oljespill.

  Skogsmaskinisten Johan Hillman på Sluthuggarna, med verksamhet i Gästrikland och Norduppland, har redan sanerat flera oljespill med metoden.

  – Det gick bra. Man häller bara ut det på oljan, och så strör man på vatten som gör att det aktiveras. Det fungerar väldigt bra och är tacksamt eftersom man inte behöver ta upp resterna och köra det till deponin.

  Till skillnad från många andra absorbenter är förpackningen också anpassad till maskinhytten, och finns det inget vattendrag i närheten kan man i värsta fall ta till vattenflaskan för att starta processen, förklarar Johan Hillman.

  LÄS OCKSÅ: Nya produkten som äter upp oljespillet

  Sparar tid vid sanering

  Att övertyga kunderna om att produkten fungerar har hittills varit den största utmaningen för Dissoil. De flesta tycker trots allt att ”det låter för bra för att vara sant”, berättar Jesper Blom, som har tagit över vd-rollen efter pappa Tommy Blom.

  – Det gör det svårt för oss att få acceptans bland kunderna. Mycket av arbetet går därför ut på att övertyga kunderna i olika branscher om att våga testa, säger Jesper Blom.

   En före- och efterbild som visar en sanering av ett oljespill med hjälp av Dissoil.
  En före- och efterbild som visar en sanering av ett oljespill med hjälp av Dissoil. FOTO: Dissoil

  De första påsarna med enzymkoncentratet har nu börjat leta sig ut till kunderna. I kundstocken finns bland andra Billerud-Korsnäs, SCA och prestigeprojekt som Förbifart Stockholm, som är ett tunnelprojekt med stort miljöfokus. För att övertyga Trafikverket och byggentreprenören Implenia krävdes nya oberoende labbtester, som komplement till den utvärdering som Skogforsk redan hade gjort. Företaget har nu köpt in ett antal lastpallar till tunnelbygget.

  Framför allt går produkten bra i vägentreprenadbranschen där kunderna ser att de kan spara mycket tid och pengar jämfört med andra saneringsmetoder. Men även skogsindustrin och lantbruket är fortsättningsvis viktiga kundgrupper.

  – Vi har levererat ut 1 500 påsar och inte haft några reklamationer, säger Jesper Blom.

   Dissoil har nyligen flyttat till nya produktionslokaler i Uppsala, där det finns möjlighet att ta in bemanningspersonal efter behov, berättar Jesper Blom.
  Dissoil har nyligen flyttat till nya produktionslokaler i Uppsala, där det finns möjlighet att ta in bemanningspersonal efter behov, berättar Jesper Blom.

  Kräver plusgrader

  På vanliga produkter som diesel- och hydraulolja ska Dissoil inte ha några begränsningar, mer än att det måste vara plusgrader och en viss fuktnivå i marken för att enzymerna ska kunna starta nedbrytningsprocessen. Däremot kan råolja och vissa typer av talloljor som beckolja vara ett problem.

  För vanliga maskinoljor garanterar Dissoil en nedbrytning inom tre veckor, men i vanliga fall brukar nedbrytningen vara klar redan efter tio dagar.

  Eftersom enzymerna även följer med spillet ner i marken kan produkten också vara intressant för lantbrukare som exempelvis riskerar att få ner dieselolja i dricksvattnet.

  – Vi har gjort tester på djupet för att se om enzymerna följde med ner, och det fungerade lika bra på djupet, säger Jesper Blom.

  Så funkar Dissoil

  Standardpåsen är på 1 kilo är dimensionerad för oljespill upp till 12,5 liter. Utprovningen inom skogsindustrin förde bland annat med sig att påsen blev återförslutningsbar, vilket innebär att mängden kan anpassas även till mindre spill.

  Innehållet består av enzymer och en absorbent i form av korkrester. Korken tillsätts för att oljan ska börja sugas upp direkt, innan enzymerna börjar verka.

  Enzymerna ska fungera i alla temperaturer, men aktiveras först i plusgrader och i kontakt med vatten. Normalt räcker fukten i marken för aktivering men om det är väldigt torrt kan man behöva vattna. Låga nattemperaturer ska inte vara något problem, så länge temperaturen går upp över dagen.

  Enzymet binder sedan till kolvätemolekylen, och hackar upp den till restprodukterna koldioxid och vatten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen