Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 29 december 2019

  Digitala balar utvecklas i Finland

  Ett finländskt projekt är på väg att digitalisera stora delar av balhanteringen, genom att automatiskt implementera så kallade RFID-taggar i varje bal.

  Om lösningen fungerar skulle den på sikt kunna användas för att underlätta sorteringen av olika foderkvalitéer.

   Ett finskt projekt tittar närmare på hur man kan digitalisera balhanteringen genom att använda RFID-taggar i balarna.
  Ett finskt projekt tittar närmare på hur man kan digitalisera balhanteringen genom att använda RFID-taggar i balarna. FOTO: Fredrik Stork

  RFID är i grunden en typ av närkommunikationsteknik, som använder radioteknik för att identifiera olika typer av föremål. Inom detaljhandeln kan den exempelvis användas i stället för sträckkoder. Men tekniken kan också användas för att identifiera djur och stora fraktcontainrar.

  Nu tror sig det finländska projektet Digipaali kunna använda tekniken för att effektivisera balhanteringen. Bland annat skulle tekniken kunna användas för att knyta väderdata, positionsangivelser och olika typer av kvalitetsinformation till varje bal.

  Mer effektiv foderhantering

  Visionen bygger i korthet på att balpressen i fråga samlar in all relevant data via Isobus, och sedan implementeras en RFID-tagg i balen, som automatiskt läses av via en RFID-läsare i balkammaren, och därefter knyts all relevant information till det aktuella id-numret för varje bal i molnet.

  För högspecialiserade mjölkgårdar skulle tekniken därmed kunna bli ett sätt att jobba ännu mer effektivt med foderhanteringen, i stället för att exempelvis jobba med olika färger på plasten för att hålla isär olika kvalitéer.

  Bakom projektet, som bland annat finansieras av den finländska motsvarigheten till jordbruksverket, står en rad organisationer, och tanken är att försöken ska fortgå fram till den sista december nästa år.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen