Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 31 juli 2019

  ”Det finns alltid plats för en traktor till”

  Vollsjö.

  Per-Ove Persson började köra traktor som femåring, i dag har han 30 veterantraktorer hemma på gräsmattan.

  – Man kan väl säga att det är ett gift, det finns alltid plats för en traktor till, säger Per-Ove Persson.

   Per-Ove Persson demonstrerar en Zetor 50 Super som drar en gammal Ekengårdsspridare.
  Per-Ove Persson demonstrerar en Zetor 50 Super som drar en gammal Ekengårdsspridare. FOTO: Jonatan Jacobson

  Utmed grusvägen nordost om Sjöbo står en prydlig rad med 30 veterantraktorer på en välskött grästomt. Samlingen tillhör Per-Ove ”Poppen” Persson som har arbetat med traktorer under hela sitt liv.

  Fem år gammal körde han traktor för första gången då hans far fick hjälp med kalkspridning. När Per-Ove Persson blev äldre körde han mjölkkannor varje morgon innan skolan började.

  – Kannorna skulle stå på mjölkbordet kvart över sex. Men det hade ingen betydelse, bara jag fick köra traktor. På väg hem från skolan cyklade jag alltid inom en maskinstation och där började jag jobba två dagar efter skolans slut, säger Per-Ove Persson.

   Hytt med patina. Samlingens Zetor 50 Super har varit med om en hel del.
  Hytt med patina. Samlingens Zetor 50 Super har varit med om en hel del. FOTO: Jonatan Jacobson

  ”Alltid plats för en till”

  Han fortsatte arbeta på maskinstationer under i stor sett hela sitt liv, både som anställd och som egen företagare. I dag är han pensionär men extraknäcker fortfarande som traktorförare.

  Maskinsamlandet har pågått under en längre tid men 2001 tog Per-Ove Persson en paus och sålde alla veterantraktorer på auktion. Men uppehållet varade bara ett år.

  – Man kan väl säga att det är ett gift. Det är ungefär som när man åker förbi en korvluda, det finns alltid plats för en korv till. Det finns alltid plats för en traktor till, säger Per-Ove Persson.

   ”På Kristihimmelsfärdsdag slog Traktorvännerna rekord, då var det 111 traktorer som körde och 150 personer i min trädgård”, säger Per-Ove Persson.
  ”På Kristihimmelsfärdsdag slog Traktorvännerna rekord, då var det 111 traktorer som körde och 150 personer i min trädgård”, säger Per-Ove Persson. FOTO: Jonatan Jacobson

  Vill ha dem i bruksskick

  Han köper helst maskiner som fungerar någorlunda. 27 av 30 exemplar i samlingen går att köra. Precis som i Antikrundan är föremål med patina att föredra.

  – Jag är inget för att måla, jag vill ha dem i bruksskick om de inte ser alldeles för jäkliga ut. Men nu håller jag lite låg profil med inköp, det är mycket jobb med samlingen även om det är kul. På vintern ställer jag in traktorerna på sju olika ställen, säger Per-Ove Persson.

   Per-Ove Persson vid sin BM 10. ”Först hade vi ingen traktor hemma men när grannen startade sin Elementare klättrade jag upp på gärdsgården”, säger Per-Over Persson.
  Per-Ove Persson vid sin BM 10. ”Först hade vi ingen traktor hemma men när grannen startade sin Elementare klättrade jag upp på gärdsgården”, säger Per-Over Persson. FOTO: Jonatan Jacobson

  De äldsta traktorerna i samlingen är en Ferguson och en BM 10, även kallad Elementare, från 1947. I den långa raden står också Fergusons jubileumstraktor Guldkalven från 1956, Porsche med en till tre cylindrar samt tjeckiska Zetor 50 Super.

   Per-Ove Persson har mest goda traktorminnen. ”Men jag har slagit runt ett par gånger också.”
  Per-Ove Persson har mest goda traktorminnen. ”Men jag har slagit runt ett par gånger också.” FOTO: Jonatan Jacobson

  ”Så ful så den är lite go”

  Inte sällan ligger en personlig koppling bakom inköpen.

  – Förr i tiden gick det ett tiotal Zetor-traktorer här i trakten och lite längre ner står en Deutz FL2 som jag tittade på mycket när jag gick i skolan. Den är fruktansvärt ful men den är så ful så den är lite go ändå, säger Per-Ove Persson.

  Ett annat exempel är en BM Volvo 320 från 60-talet.

  – När jag praoade på maskinstationen fick jag så betor med en sådan. När jag var femton år. I en specialsåmaskin. Det var ganska vågat av ägaren, men det gick bra, säger Per-Ove Persson.

   Deutz FL2.
  Deutz FL2. FOTO: Jonatan Jacobson

  Han är också ordförande i Traktorvännerna, en förening som erbjuder ett späckat program för traktorintresserade. I framtiden hoppas Per-Ove Persson att samlingen ska hitta till ägare som fortsätter traktorvården. Tre av klenoderna tillhör redan hans barnbarn.

  – Traktorerna får förhoppningsvis leva vidare. Men nya traktorer skulle aldrig platsa här, har de stått en tid så fungerar de inte, säger Per-Ove Persson.

   Porsche med en, två och tre cylindrar.
  Porsche med en, två och tre cylindrar. FOTO: Jonatan Jacobson

  Traktorvännerna

  För de som är intresserade av gamla traktorer och maskiner finns föreningen Traktorvännerna som har cirka 400 medlemmar. Föreningen arrangerar plöjardagar, traktorcruising och deltar på marknader eller resor. Besök föreningens sajt för mer information.

   Det är enkelt att förstå var Per-Ove Persson bor.
  Det är enkelt att förstå var Per-Ove Persson bor. FOTO: Jonatan Jacobson

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen