Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 8 januari 2019

  Hemligheten sitter i kameran

  Vingåker

  V300 är ett stort framsteg för De Laval, men också för robotmjölkningen. Hemligheten sitter i den nya kameran som hittar spenarna med stor precision.

   Eftersom den nya roboten inte behöver kalibreras för att hitta spenarna på varje enskild ko, så går det också mycket fortare att sätta in nya kor. ​
  Eftersom den nya roboten inte behöver kalibreras för att hitta spenarna på varje enskild ko, så går det också mycket fortare att sätta in nya kor. ​ FOTO: Fredrik Stork

  ATL har besökt Ärnebäcks gård utanför Vingåker för att titta närmare på den nya roboten som släpptes i somras, och som kapar mellan 40 och 50 sekunder på varje mjölkning.

  – Den gamla jobbar med en laser som sätter på spenkoppen medan den här roboten har en kamera som är helt jäkla fantastisk, och som inte behöver läsa av en spene i taget för att veta var nästa är. Den går direkt bak och sätter på den bakre spenen från början, säger Joakim Kindström när vi möts på hans gård utanför Vingåker i Södermanland.

  Han driver en av fem gårdar som De Laval har samarbetat med under utvecklingen av nya VMS V300. Redan när roboten kom till gården i sitt första utförande 2016 märktes en markant förbättring jämfört med företagets tidigare robotmodell.

  – Det är mer strul med den gamla roboten än med den nya, säger Joakim Kindström och berättar hur den nya maskinen gör att han sällan behöver ge sig ut på kvällar och nätter för att serva och åtgärda problem.

   Alla funktioner kan styras lika bra i appen som på robotens pekskärm. Här visas mjölkningen på varje enskild spene.
  Alla funktioner kan styras lika bra i appen som på robotens pekskärm. Här visas mjölkningen på varje enskild spene. FOTO: Fredrik Stork

  Kapar tid i mjölkningen

  Vill man göra en mänsklig liknelse av den nya kameran så ser det nästan ut som när vi använder våra ögon för att sätta på spenkoppen, vilket i det här fallet sker utan att det blir några beläggningar på linsen.

  Den rengörs numera mellan varje mjölkning med hjälp av en speciell lösning som fylls på varje vecka.

  Tack vare den nya kameran får kon även en mer exakt sprayning av spenspetsen, och inte en underredsbehandling av hela juvret som i den tidigare roboten, förklarar Joakim Kindström.

   Roboten tvättas mellan varje mjölkning med hjälp av en speciell tvållösning.
  Roboten tvättas mellan varje mjölkning med hjälp av en speciell tvållösning. FOTO: Fredrik Stork

  Förutom kameran är även den nya programvaran, som har skrivits om från grunden, en viktig förklaring bakom alla resultatförbättringar. Sammantaget gör dessa förbättringar att maskinen kapar mellan 40 och 50 sekunder på varje mjölkning.

  Utslaget på ett år betyder det att gården frigör kapacitet som kan användas till att stalla in fler djur.

  Ny integrerad app

  Med den nya roboten följer även en ny mobilapp som är fullt integrerad med roboten. Det betyder att alla processer kan styras och övervakas ännu smidigare på distans, vilket innebär en stor trygghet.

  – Programvarumässigt är den här mycket stabilare. Det sista stopplarmet vi hade berodde på en hund som sprang in, och dessförinnan berodde det på en kviga som hade sparkat av slangen till en av spenkopparna. Sånt är svårt att fixa på distans, säger Joakim Kindström.

  Stängs för nya tester

  Som tidigare är tre serviceintervaller per år rekommenderade. Prissättningen och servicekostnaden ska däremot vara något lägre än för den tidigare generationen på grund av att alla komponenter har integrerats på ett bättre sätt.

   Sammantaget har servicekostnaden sänks med fem procent genom att alla delar i den övre balken har flyttas ner och integrerats i maskinen. Dessutom har konstruktionen förlängts med 28 centimeter och blivit något bredare för att förenkla servicen. Den nya spenkoppen ska också vara enklare att ta isär och rengöra.
  Sammantaget har servicekostnaden sänks med fem procent genom att alla delar i den övre balken har flyttas ner och integrerats i maskinen. Dessutom har konstruktionen förlängts med 28 centimeter och blivit något bredare för att förenkla servicen. Den nya spenkoppen ska också vara enklare att ta isär och rengöra. FOTO: Björn Qvarfordt

  I fabriken i Tumba har De Laval nyligen avslutat produktionen av den gamla roboten för att gå upp i full kapacitet på den nya. Det behövs för att klara orderingången. Men den som gör sin beställning i dag ska ändå kunna räkna med leverans under första kvartalet.

  När produktlanseringen av nya V300 nu går in i slutfasen innebär det också att Ärnebäcks gård stängs för nya tester.

  – Vad som ska testas vet jag faktiskt inte än, det är andra som säger åt mig vad jag ska jobba med. Men det är ett fantastiskt samarbete där jag får fri mjölkapacitet av det nyaste som finns, och där jag har tillgång till de skarpaste servicemänniskor som går att få tag på. Jag tjänar varenda dag på det här, säger Joakim Kindström.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen