Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 mars 2019

  Snabbare traktor sparar tid och pengar för lantbruk

  Under förra året tog registreringen av den snabbare traktor B rejäl fart. Nästan var tionde lantbrukstraktor som registrerades var en traktor B.

  Lyckås Gård i Fjälkinge utanför Kristianstad i Skåne var en av de första i landet att köpa två traktor B för 1,5 år sedan. Helen och Pål Nilsson driver företaget Nyskördade Morötter AB och så här med lite perspektiv är de nöjda med valet av en snabbare traktor.

  – Det var ju två vi köpte och vi har kört runt 2 500 timmar med bägge. Förra året skaffade vi ytterligare tre, säger Pål Nilsson.

   Komfort. ”Jag tycker de är jättefina att köra. De går tyst, har bra fjädring och låga varv även i 50”, säger maskinföraren Max Stührenberg.
  Komfort. ”Jag tycker de är jättefina att köra. De går tyst, har bra fjädring och låga varv även i 50”, säger maskinföraren Max Stührenberg. FOTO: Hans Dahlgren

  De skördar morötter året runt. För att kunna göra det måste morötterna täckas med halm under hösten. Men halmbristen gjorde att de inte kunde täcka lika mycket som de brukar. I stället har företaget hyrt lagringsutrymmen på olika ställen. När ATL besöker dem hämtas morötter i Bromölla några mil bort för transport till fabriken i Fjälkinge.

   Positiv. ”De går i olika typer av arbeten, men periodvis har vi intensiva transporter på längre sträckor”, säger Pål Nilsson, VD på Nyskördade Morötter.
  Positiv. ”De går i olika typer av arbeten, men periodvis har vi intensiva transporter på längre sträckor”, säger Pål Nilsson, VD på Nyskördade Morötter. FOTO: Hans Dahlgren

  – I och med att vi transporterar långa sträckor så vinner man rätt mycket tid på det. De blir också lite mindre aggression bland bilisterna. Det flyter på lite bättre, säger maskinföraren Roger Högberg.

  I en annan av traktorerna sitter maskinföraren Max Stührenberg. Han berättar att transporterna, när de hämtar halm för att täcka morötter, kan bli uppåt tio mil enkel väg.

  – Då går det att tjäna in två timmar på en dag.

   Lugnare. Förarna upplever att medtrafikanterna inte blir lika frustrerade när de hamnar bakom en snabbare traktor.
  Lugnare. Förarna upplever att medtrafikanterna inte blir lika frustrerade när de hamnar bakom en snabbare traktor. FOTO: Hans Dahlgren
   Transport. Maskinföraren Roger Högberg har precis hämtat ett lass med lagrade morötter i Bromölla någon mil bort.
  Transport. Maskinföraren Roger Högberg har precis hämtat ett lass med lagrade morötter i Bromölla någon mil bort. FOTO: Hans Dahlgren

  Den nackdel som Pål Nilsson kan se är att det behövs B-körkort för att köra dem. I de hastigheterna tycker han att det är motiverat, men det innebär också att ungdomar som praktiserar eller jobbar inte kan köra traktorerna.

  – För oss som är stor arbetsgivare är det oerhört viktigt att vi får in de intresserade ungdomarna i branschen. Så vi behöver traktorer som fungerar även för deras del. Men det är väl den enda nackdelen jag kan se.

  Och så blir det lite besiktningar framöver?

  – Ja, men det är det lilla. Det är väl bara bra. Vi är ju ute i trafiken och kör och då ska vi ha bra grejer.

   Pål Nilsson, VD på Nyskördade Morötter.
  Pål Nilsson, VD på Nyskördade Morötter. FOTO: Hans Dahlgren
   Maskinförare Roger Högberg.
  Maskinförare Roger Högberg. FOTO: Hans Dahlgren

  Fakta: Traktor B

  Den nya fordonskategorin blev tillåten i Sverige först 2017 efter att EU:s nya traktorförordning började gälla och svenska regler anpassats.

  En traktor B får köras i 50 kilometer i timmen, jämfört med 40 för en vanlig traktor. Traktor B behöver dock inte någon fysisk hastighetsspärr utan kan i praktiken gå fortare.

  För användare är de största skillnaderna mot en vanlig traktor att det krävs B-körkort för att köra den och att den ska kontrollbesiktigas.

  Vid vissa tillfällen kan färdskrivare krävas. Traktor B omfattas också av regler om överlastavgifter.

  Källa: Transportstyrelsen/ATL

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen