Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 maj 2019

  Nytt system håller potatisen fin

  Johan Nilsson på Gotland har under det senaste decenniet utvecklat en ny produkt för att lagra potatis.

  – När man ska hitta en optimal temperatur och ventilation för potatis gäller det att vara noggrann, säger han.

   För många potatisodlare är lagringen mycket viktigt ekonomiskt, eftersom odlaren får betalt efter kvalitet.
  För många potatisodlare är lagringen mycket viktigt ekonomiskt, eftersom odlaren får betalt efter kvalitet. FOTO: Mostphotos

  Johan Nilsson är utbildad maskiningenjör och uppväxt på den gotländska landsbygden. En av hans kompisar på ön, potatisodlaren Jakob Ansén, berättade att han var missnöjd med ventilationen i sitt lager.

  – År 2010 började vi systematiskt undersöka förhållandena i lokalen, berättar Johan Nilsson.

  – Vi mätte luftströmmarna i lagret och kom fram till att det fanns mycket att förbättra.

  Minimerar uttorkningen

  Johan Nilsson har sedan dess utvecklat en ny lösning. Genom sitt företag Agrogain har han skapat ett flexibelt kyl- och ventilationssystem, som bygger på att sensorer samlar data om lagret. Sensorerna styr anläggningen, så att ett jämnt flöde av god luftkvalitet passerar potatisen.

  – En av utmaningarna är att minimera uttorkningen. Potatisen kan förlora mycket vatten när den ligger i lagret, säger Johan Nilsson.

   Johan Nilsson får ibland hjälp av sin far, Torsten Nilsson, vid monteringen av sina ventilationssystem.
  Johan Nilsson får ibland hjälp av sin far, Torsten Nilsson, vid monteringen av sina ventilationssystem. FOTO: David Bjelke

  Efter sin första prototyp hos Jakob Ansén byggde Johan Nilsson nya ventilationssystem till flera andra potatisodlare på Gotland. Förutsättningarna varierar både mellan olika gårdar och mellan årstiderna, förklarar han.

  – Under den första perioden efter plockning vill man ge potatisen optimala förutsättningar att torka och läka. Potatis får alltid mekaniska skador i samband med skördning.

  – Under lagringsperioden gäller det att hålla temperaturen konstant, och att luftfuktigheten blir så hög som möjligt utan att det blir kondensutfällning.

   Johan Nilsson har utvecklat en ny produkt för att lagra potatis.
  Johan Nilsson har utvecklat en ny produkt för att lagra potatis. FOTO: Johan Nilsson

  Viktigt ekonomiskt

  För många potatisodlare är lagringen mycket viktigt ekonomiskt, eftersom odlaren får betalt efter kvalitet.

  Om det är felaktiga förutsättningar i lagret ökar även risken för att potatisen utvecklar sjukdomar. Under år 2018 och 2019 har intresset hos svenska potatisodlare ökat för Johan Nilssons uppfinning.

  – Ryktena om min kyl- och ventilationslösning har spridit sig, utan att jag hittills har behövt marknadsföra mig. Flera lantbrukare på fastlandet och på ön har gjort beställningar. Samtidigt håller jag på att öka produktionskapaciteten, vilket är positivt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen